Doneer nu

100-plus onderzoekers bij radioprogramma Spraakmakers

Datum: 30 september 2020 Alzheimer: de sleutel ligt in de genen
Delen

Om 11 uur zitten biochemicus Henne Holstege en promovenda Nina Beker bij het radioprogramma Spraakmakers op NPO 1. Zij gaan in gesprek met presentatrice Ghislaine Plag over het 100-plus onderzoek. Nina Beker promoveert vrijdag als eerste onderzoeker van de 100-plus studie.

Klik hieronder op de afbeelding om het item terug te luisteren:

100-plus onderzoekers bij radioprogramma Spraakmakers

Wie krijgt er alzheimer en wie niet?

Met die hoofdvraag ging biochemicus Henne Holstege van van Alzheimercentrum Amsterdam en de afdeling Klinische Genetica van Amsterdam UMC vijf jaar geleden op de koffie bij een honderdplusser. Ze werd projectleider van het 100-plus onderzoek. Na honderden gesprekken en talloze bloed- en weefselonderzoeken weet ze het helemaal zeker: het zit in de genen.

Henne Holstege

Henne Holstege

Op 28 mei 2019 publiceerde Henne Holstege onderzoeksresultaten in het tijdschrift Acta Neuropathologica dat een mutatie in het PLCG2-gen beschermt tegen verschillende vormen van dementie. Bovendien hebben dragers van deze mutatie een sterk verhoogde kans om 100 jaar te worden zónder dementie. Holstege: “Hiervoor hebben wij ons 100-plus onderzoek opgezet: om beschermende factoren te ontdekken die het brein tot op hoge leeftijd gezond houden.”

Gezond brein

Holstege onderzoekt nu, in samenwerking met collega’s in Leiden, hoe deze erfelijke afwijking het brein gezond houdt. Als daar meer duidelijkheid over is, wil ze bekijken of het mogelijk is het effect van de erfelijke mutatie in het PLCG2-gen na te bootsen met een medicijn. Holstege: “Mijn uiteindelijke doel is te leren van de 100-plussers, hoe het mogelijk is oud te worden met een gezond brein, zodat we straks bij het ouder worden allemaal beschermd zijn tegen deze ziektes.”

Denkvermogen

Nina Beker

Nina Beker

Nina Beker is promovenda bij het 100-plus onderzoek en heeft de afgelopen vier jaar onderzoek gedaan. Zij onderzocht in hoeverre het denkvermogen mensen van honderd jaar of ouder behouden blijft en welke factoren en/of mechanismen daar mogelijk aan ten grondslag liggen. Hiervoor bekeek zij de neuropsychologische testprestaties van de deelnemers uit het landelijke 100-plus onderzoek. Aan de hand van deze testresultaten kunnen uitspraken gedaan worden over het niveau van het denkvermogen. Vrijdag 2 oktober verdedigt zij haar proefschrift om zo de academische graad van doctor te behalen.

Ervaring van een deelnemer

100 jaar, en dan? Theo vond zijn leven zinloos, tot hij meedeed aan alzheimer-onderzoek

Het gevoel dat hij niet meer zo’n zin in het leven heeft, verandert in één klap wanneer Theo gevraagd wordt door onderzoekers van Alzheimercentrum Amsterdam. Wil hij deelnemen aan een onderzoek naar ouderen en alzheimer? Hij heeft de interesse gewekt van de onderzoekers omdat hij op hoge leeftijd nog zo helder van geest is.

“Ik schijn een gen te hebben dat alzheimer voorkomt. Daarom zijn die onderzoekers zo geïnteresseerd in mij. Het zou toch fantastisch zijn dat straks op basis van mijn hersens een medicijn gevonden wordt tegen alzheimer!” Het geeft Theo het gevoel dat zijn leven weer zin heeft.


 > Lees hier het gehele artikel en luister ook het radio-interview: sociaal geriater Karel Kamperman reageert op het verhaal van Theo 

Meer informatie

Steun het 100-plus onderzoek

U kunt het 100-plus onderzoek ook steunen. Alle giften komen ten goede aan het onderzoek.
Uw hulp is hard nodig en wij zijn u zeer dankbaar voor uw steun!
> Doneer nu

Top
Volg ons via