Doneer nu

5 vragen aan Wiesje van der Flier | Hoofd onderzoek en hoogleraar Pasman Leerstoel

Datum: 28 november 2019 Wiesje van der Flier
Delen

Wiesje van der Flier,
Hoofd onderzoek Alzheimercentrum Amsterdam en hoogleraar van de Pasman Leerstoel

1. Wat is de Pasman Leerstoel precies?

Wiesje: “Mijn leerstoel wordt gesponsord door de Pasman Stichting. Deze stichting heeft de laatste 20 jaar een traditie opgebouwd in het sponsoren van een Leerstoel op het gebied van toegepast wetenschappelijk onderzoek in de levenswetenschappen. Op 23 september 2015 ben ik benoemd op de Pasman Leerstoel met als onderzoeksopdracht: determinanten van cognitieve achteruitgang leidend tot dementie. Dit was toen voor vijf jaar en nu heeft de Pasman Stichting nog eens toegezegd voor vijf jaar. Dat is echt heel bijzonder!”

2. Hoe ben jij op deze Leerstoel gekomen?

Wiesje: “Ik werk sinds 15 jaar bij het alzheimercentrum, de laatste jaren als hoofd onderzoek van Alzheimercentrum Amsterdam. En in 2015 ben ik dus hoogleraar geworden. Met deze leerstoel konden en kunnen we het wetenschappelijk onderzoek van ons alzheimercentrum een bredere basis geven.”

3. Wat betekent de verlenging van de leerstoel voor jou?

Wiesje: “Ik vind het een fantastische toezegging dat de Pasmanleerstoel met vijf jaar verlengd is. Daarmee geeft de Pasman Stichting nog eens vijf jaar steun aan onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, één van de grootste uitdagingen op het gebied van de gezondheidszorg.”

4. Wat zijn je toekomstplannen?

Wiesje: “Door onderzoek naar de ziekte van Alzheimer, mijn droom te realiseren: namelijk een wereld zonder Alzheimer. Daarvoor moeten we ons richten op de vroegste fases van de ziekte, nog voordat er sprake is van dementie. Hele precieze diagnostiek. En naast diagnose wordt prognose ook steeds belangrijker: een gepersonaliseerde voorspelling die antwoord geeft op de vraag van patiënten: wat kan ik verwachten? Hiervoor willen we grote groepen mensen volgen voor een langere tijd. In de nabije toekomst wil ik me gaan richten op het voorspellen van uitkomsten die ertoe doen voor de patiënt. Zo heeft het resultaat van het onderzoek ook direct impact op de zorg voor de patiënt van nu. Dit alles is nodig om op termijn te komen tot gepersonaliseerde preventie. En als je het mij vraagt zal die preventie bestaan uit een combinatie van leefstijl en medicatie”.

5. En wat is de publiekslezing?

5 vragen aan Wiesje van der Flier | Hoofd onderzoek en hoogleraar Pasman Leerstoel 1

Charlotte Teunissen

Wiesje: “Vorige jaar hebben we de publiekslezing geïntroduceerd als opluistering van de afsluiting van de grote studie ‘Betere diagnostiek met bestaande technieken’ (ABIDE) hebben afgerond. De resultaten van deze studie waren voor veel verschillende doelgroepen interessant dus vandaar dat we een publiekslezing hebben georganiseerd. De lezing was druk bezocht en men was erg enthousiast, dus dit jaar wilden we hem weer organiseren.

Henne Holstege

Henne Holstege

Dit jaar spreken er weer twee andere collega’s, Charlotte Teunissen (hoogleraar Neurochemie) en Henne Holstege (klinisch geneticus, projectleider 100-plus onderzoek). Met zijn drieën presenteren we de stand van zaken van het wetenschappelijk onderzoek rondom Alzheimer”.

 

Pasman Stichting

 

 

> Meer informatie over de Pasman Stichting

Top
Volg ons via