Alzheimer Nederland subsidie voor SCIENCe
Datum: 20 december 2017Het team van SCIENCe heeft een subsidie ontvangen van Alzheimer Nederland om het biomarker-gedeelte van het onderzoek verder uit te breiden. Met deze subsidie gaat promovenda Inge Verberk 4 jaar lang in het bloed zoeken naar de allervroegste biomarkers voor de ziekte van Alzheimer.
Onderzoek naar de vroegste hersenveranderingen
Het SCIENCe-project is erop gericht de allereerste veranderingen in de hersenen veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer op te sporen. Hiervoor wordt bij mensen met subjectieve geheugenklachten elk jaar uitgebreid gekeken naar veranderingen op hersenfoto’s, in hersenvocht, bloed, maar ook naar leefstijlkenmerken en het geheugen. Mensen met subjectieve geheugenklachten ervaren klachten van het geheugen, maar hebben geen afwijkingen bij onderzoek. Zij zijn dus normaal, maar ze kunnen ons wél helpen om Alzheimer te ontrafelen. Uit onderzoek weten we dat hersenveranderingen die de ziekte van Alzheimer veroorzaken geleidelijk ontstaan, vanaf 15 tot 20 jaar voordat er symptomen zijn. Dit betekent dat de vroegste veranderingen van alzheimer ook bij gezonde mensen al aanwezig kunnen zijn. Het is nog niet duidelijk of en hoe deze allereerste hersenveranderingen latere geheugenachteruitgang voorspellen.
Het SCIENCe project wordt mogelijk gemaakt door Gieskes Strijbis Fonds en staat onder leiding van professor Wiesje van der Flier. Professor Charlotte Teunissen is hoofd van het Neurochemisch laboratorium. Meer weten over SCIENCe? Lees hier verder.