Doneer nu
Handleiding

De duur van de ziekte van Alzheimer ingeschat

juli 2019
Delen

geheugenproblemen

De ziekte van Alzheimer komt veel voor, maar niemand weet hoe lang de ziekte van Alzheimer duurt en hoe dat per persoon verschilt. Sinds enige jaren kunnen we de biologische kenmerken van de ziekte van Alzheimer vaststellen met biomarkers. Biomarkers zijn lichaamseigen stofjes die iets zeggen over de processen die spelen in het lichaam en die we kunnen meten met speciale apparatuur. In dit onderzoek, gepubliceerd in Alzheimer’s & Dementia, knoopten we internationale gegevens aan elkaar van mensen die deze allereerste biologische afwijkingen hadden. Met een wiskundige schatting berekenden we de duur vanaf die allereerste afwijkingen, het voorstadium, tot aan het eindstadium van de ziekte van Alzheimer.

Het belangrijkste resultaat was dat het voorstadium van de ziekte van Alzheimer wel meer dan 17 jaar kan duren. Voor oudere mensen was de duur korter dan voor jongere mensen. Ook voor mensen met een genetisch risico, tau-eiwitstapeling, of als mensen hulp hadden gezocht voor geheugenklachten was de duur korter. Daarnaast vonden we dat de gemiddelde overlevingsduur van mensen met dementie gemiddeld 8 jaar was, en dat deze langer was voor vrouwen dan voor mannen.

Voor deze methode waren een hoge computerkracht en veel gegevens nodig. Dit laatste was mogelijk door een grote internationale samenwerking. We mochten gegevens gebruiken uit de Verenigde Staten, Australië en Europa. Hierdoor hadden we een grote groep om een betrouwbaardere schatting over de ziekteduur te maken.

Met de resultaten kunnen artsen hun patiënten in verschillende stadia beter informeren over het ziektebeloop. Mocht er in de toekomst een behandeling komen voor de ziekte van Alzheimer, dan kunnen deze resultaten helpen om het verwachte effect en het startmoment te bepalen.

DEEL
1 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via