Meer informatie over dementie
Regelmatig organiseert Alzheimercentrum Amsterdam kennisbijeenkomsten om u op de hoogte te houden van de laatste ontwikkelingen op het gebied van dementie. Zoals bijvoorbeeld in de maandelijkse Lunch & Learn-bijeenkomsten of de jaarlijkse Alzheimer Actueel. Daarnaast versturen we een aantal keer per jaar een digitale nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen met betrekking tot patiëntenzorg en het wetenschappelijk onderzoek.
Wilt u op de hoogte blijven van deze activiteiten en nieuws van Alzheimercentrum Amsterdam? Laat dan op de pagina blijf op de hoogte uw e-mailadres achter.
- AFTD – The Association for Frontotemporal Dementias: Engelse site over frontotemporale dementia.
- Alzheimer Centrum Limburg
- Alzheimer Centrum Nijmegen
- Alzheimer Nederland
- Alzheimer Centrum Zuidwest Nederland
- Datumklokken: De stichting H & H (hulp en huisvesting) helpt mensen met een beperking. Zij ontwikkelen onder andere hulpmiddelen bij geheugenproblemen.
- Dementheek.nl: Uitleen- en voorlichtingscentrum ten gunste van dementiepatiënten en hun verzorgers
- Dementelcoach.nl: Deze website biedt telefonische hulp voor naasten van mensen met dementie.
- Dementie.nl Voor iedereen die zorgt voor iemand met dementie. Je vindt hier tips, informatie en ervaringsverhalen.
- Dementie.startpagina.nl
- Ftdlotgenoten.nl
- Hadikhetmaargeweten.nl: Website over het gelijknamige boek.
- Handigbijdementie.nl: Handig bij dementie gaat over het toenemende gevoels- en emotieleven van mensen met dementie. Hoe komt dit en wat betekent dot voor bejegening, activiteiten, gedrag. Ook bevat dit boek een hoofdstuk over moderne hulpmiddelen bij dementie en een hoofdstuk over woningaanpassingen bij dementie. Dit boek bevat 32 praktijkverhalen.
- Humanitas.nl De vereniging Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie. Ze helpen mensen om op eigen kracht iets aan hun situatie te veranderen.
- Ikhebdementie.nl: Een boek met daarin 50 brieven van mensen met dementie gericht aan lotgenoten. De brieven bevatten persoonlijke ervaringen en praktische tips.
- Innovatiekringdementie.nl: Deze innovatiekring probeert de kwaliteit van leven bij dementie te verbeteren middels het verzamelen van de laatste wetenschappelijke inzichten en het tonen van positieve praktijkvoorbeelden. Inspirerend en in begrijpelijke taal.
- Landelijke organisatie mantelzorgers
- Markant Draagt u al jaren, of sinds kort, de zorg voor een naaste en wenst u ondersteuning, informatie of advies? Markant helpt u graag.
- Marthaflora.nl Martha Flora is een nieuw, hoogwaardig zorginitiatief. In onze verpleeghuizen bieden wij mensen met dementie professionele zorg en vooral: een liefdevol thuis. Eind 2013 worden er twee Martha Flora huizen geopend in Gouda en Den Haag.
- Moderne-dementiezorg.nl: Op deze website staan zo’n 100 filmpjes over dementie.
- Nationale vereniging de Zonnebloem
- Odensehuis.nl: Mensen met dementie zijn de hele dag welkom in het Odensehuis, alleen of samen met hun partner, familie, vrienden.
- Ontmoetingscentradementie.nl
- www.opnieuwgeleerdoudgedaan.nl: (Op)nieuw geleerd, oud gedaan is een boek dat helemaal gaat over het lerend vermogen van mensen met dementie. Het boek behandeld hoe mensen met dementie kunnen leren. Dit gaat zowel over het (weer) aanleren van dagelijkse handelingen, het leren bedienen van moderne hulpmiddelen, als het aan- en afleren van gedrag. Het boek bevat ook 70 praktijkverhalen.
- Outofmemory.nl: Gratis te downloaden programma ter ondersteuning van de dagelijkse bezigheden bij een minder goed functionerend geheugen.
- Pasaan.nl: Thuiswonen met zorg.
- Pick’s disease support group: Engelse site over de ziekte van Pick.
- Prof. dr. C. stam: Functioneel hersenonderzoek in Vumc: netwerken en verbindingen
- Standbythuiszorg.nl: Standby thuiszorg organiseert complexe thuiszorgvragen door heel Nederland.
- Stichtingappeltaartconcerten.nl: De stichting Appeltaartconcerten organiseert concerten met klassieke muziek voor mensen met dementie en hun familie.
- Stichting Hulp en Huisvesting
- Thuiswonenmetdementie.nl: Deze website biedt praktische informatie over woningaanpassingen voor mensen met dementie.
- Vanhemertprodukties.nl: Op deze website staan films en lespakketten over dementie.
- Veiligachterhetstuur.nl: Veilig achter het stuur: autorijden met Alzheimer. Op deze pagina vindt u onder andere informatie over de noodzaak van een eigen verklaring en een recent specialistisch rapport over de rijgeschiktheid en over het keuren van de rijgeschiktheid middels een rijtest bij het CBR.
- www.viedome.nl: Viedome is een flexibel platform waarop een breed scala van diensten op het gebied van comfort, veiligheid en zorg kan worden aangeboden. De basis hiervoor is het langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen van ouderen en levensloop geschikt bouwen.
- Vilans.nl Kenniscentrum voor ouderen.
- Vlaamse Alzheimerliga
- Vumc.nl Amsterdam-Center-on-Aging: Centrum voor Ouderenonderzoek van VU/VUmc.
- Zorgwijzer.nl: Op ZorgWijzer vindt u informatie over sociale zekerheid met betrekking tot gezondheid en werk.
- Zorgwelzijn.nl: praktische tips over aanpassingen die je in huis kan aanbrengen.
- Zusterjansen.nl: Particuliere thuiszorgorganisatie. Op de website is ook informatie over dementie en de zorg voor iemand met dementie te vinden.
Hieronder vindt u een selectie aan informatieve films over dementie en de ziekte van Alzheimer.
Hoe stop je Alzheimer?
Waarom is er nog geen medicijn tegen Alzheimer? Wat weten we eigenlijk van deze ziekte? Onderzoeker Wiep Scheper heeft een informatieve webfilm van het Alzheimercentrum Amsterdam gemaakt in het kader van Deltaplan Dementie. De film is in drie delen, hieronder te bekijken.
Familiegesprekken
De film “Familiegesprekken” laat een familie zien die begeleiding krijgt door middel van familiegesprekken (kijkduur 20 minuten).
Alzheimer Experience
De Alzheimer Experience laat zien hoe twee mensen met Alzheimer de verschillende fases van deze ziekte beleven. De website is opgebouwd rondom een gefilmd verhaal waarbij de focus ligt op de belevingen die kenmerkend zijn voor mensen met de ziekte van Alzheimer.
Iemand die Alzheimer heeft, beleeft de werkelijkheid vaak anders dan de feitelijke werkelijkheid. Deze website biedt de mogelijkheid het verhaal niet alleen te bekijken vanuit de beleving van iemand met Alzheimer maar ook door de ogen van anderen in hun omgeving, zoals de zoon, de vrouw of de verzorgende.
De Alzheimer Experience is een initiatief van Alzheimer Nederland en Marco Ouwehand en Anne-Mei The. Kijk op de website van Alzheimer Experience voor meer informatie.
DVD over dementie en mantelzorg
Familieleden laten in de video “Dementie heb je niet alleen” zien hoe ze betrokken blijven bij hun partner met dementie, vader of moeder. Kijk op de website van Van Hemert produkties voor meer informatie.
TED talk ‘Alzheimer ’s is not normal aging – and we can cure it’
In een Engelstalig filmpje gaat Samuel Cohen in op de ziekte van Alzheimer. Bekijk het filmpje hieronder.
Het Alzheimercentrum Amsterdam heeft twee boeken op haar naam staan. Hieronder vindt u een beknopte samenvatting en bestelinformatie van beide boeken.
Alzheimer is dé uitdaging in de gezondheidszorg van deze eeuw. Alleen al in Nederland zijn er zo’n 250.000 mensen met deze ziekte, wereldwijd zullen er 105 miljoen patiënten zijn in 2050. Onderzoekers Wiesje van der Flier en Philip Scheltens werken aan een toekomst waar wél genezing of misschien zelfs preventie van alzheimer mogelijk is. Het alzheimermysterie laat zien wat de ziekte inhoudt, wat het verschil is met andere vormen van dementie, wat de stand van zaken is in het onderzoek, hoe de ziekte te behandelen is en wat je eventueel kunt doen om het te voorkomen.
Wie verdwaalt in het doolhof van de dementie, verliest het contact met de wereld en zichzelf. De persoonlijkheid van de patiënt lost langzaam op. Het is een ziekteproces dat mantelzorgers onder grote druk zet. Hoe beleven zij de ontwrichtende problemen rond hun familielid, vriend of geliefde? Op welke wijze gaan ze er in de praktijk mee om? Wat biedt troost, steun, verlossing? Linda de Mol. Co Adriaanse. Mirjam Bax. Maarten en Winnie van Rossem. Freek de Jonge. Marion Bloem. Gerda Havertong. Michel van Dousselaere en Irma Wijsman. Alexander Rinnooy Kan. Ron Blaauw. Fatos Ipek-Demir en Hülya Cigdem. Maar ook: minister Edith Schippers (VVD) en staatssecretaris Martin van Rijn (PvdA). Allen hebben de ziekte van Alzheimer van dichtbij leren kennen. In dit boek steken zij met verhalen over eigen ervaringen talloze andere mantelzorgers een hart onder de riem. Onbevangen spreken zij over hun inzichten en gevoelens, hun momenten van onmacht, ontroering, pijn, hilariteit en loutering. Met fotografie van Linelle Deunk. 5 euro van elk verkocht exemplaar van ‘Herinnering is het mooiste woord’ gaat naar medisch onderzoek tegen Alzheimer.