Doneer nu

Fellowship van Alzheimer Nederland voor Wiesje Pelkmans

Datum: 30 december 2019 Fellowship Wiesje Pelkmans
Delen

Wiesje Pelkmans ontvangt een fellowship en kan hiermee onderzoek doen aan de universiteit van Lund in Zweden. Het is een kortlopende fellowship voor de periode van februari t/m juni 2020. Wiesje is een jonge onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam en ze ontvangt dit fellowship van Alzheimer Nederland. Wiesje hoopt met het fellowship meer inzicht te krijgen in de relatie tussen het eiwit ‘tau’ en verstoringen in het hersennetwerk bij mensen met de ziekte van Alzheimer.

Op zoek naar de relatie tussen het eiwit ‘tau’ en verstoringen in het hersennetwerk bij mensen met de ziekte van Alzheimer

Bij aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer weten we dat er verstoringen in het hersennetwerk zijn; boodschappen van het ene naar het andere hersengebied komen niet of slecht aan. Waardoor het netwerk precies verstoort raakt, weten we nog niet. Daarom is het belangrijk om deze verstoring beter te begrijpen en zo concreet bij te dragen aan de oplossing voor deze veel voorkomende hersenziekte.

Wiesje: “De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door ophopingen van schadelijke eiwitten in de hersenen. We denken dat een van deze eiwitten, genaamd ‘tau’, hierbij een belangrijke rol speelt. Daarom wil ik met dit onderzoek kijken naar de relatie tussen dit eiwit en verstoringen van het hersennetwerk. Het tau eiwit is sinds enige tijd in beeld te brengen door een PET scan van de hersenen te maken. En informatie over het hersennetwerk kunnen we uit een MRI scan halen.

Aan de universiteit van Lund beschikken ze over grote hoeveelheden van deze data en hebben ze de expertise in het analyseren hiervan. Door de informatie uit beide scans te combineren in gezonde mensen, mensen met milde geheugenklachten en mensen met dementie weten we weer beter hoe deze ziekte zich ontwikkelt. Dit kan ons veel kan leren over hoe hersennetwerken kapot gaan en hoe dit vervolgens leidt tot klachten bij mensen.

Wanneer we meer inzicht krijgen in hoe de ziekte in dit hersennetwerk ontstaat en verloopt, kunnen we uiteindelijk gerichter behandelen en kunnen we mensen beter een prognose van het ziekteverloop bieden. Ik geloof dat dit ons weer een stap dichterbij de oplossing voor de ziekte van Alzheimer brengt!”

Top
Volg ons via