Doneer nu

Promotie Lisa Vermunt | Preventie dementie door behandeling in voorstadium

Datum: 13 maart 2020 Promotie Lisa Vermunt
Delen

De ziekte van Alzheimer is een veelvoorkomende oorzaak van dementie. Mogelijk is dementie te voorkomen door in een vroeg stadium bij alzheimer in te grijpen. In het voorstadium is er al hersenschade, maar nog geen dementie. In het vroegste voorstadium zijn er zelfs vaak geen klachten. De kennis over het voorstadium is echter nog heel beperkt. Voor onderzoek naar nieuwe behandelingen is meer kennis over het verloop van alzheimer nodig.

Lisa Vermunt onderzocht de duur van de ziekte van Alzheimer, inclusief het voorstadium. Op basis van internationale onderzoeksgegevens wordt de totale ziekteduur van alzheimer geschat op 15 tot 24 jaar, het voorstadium ongeveer 11 tot 17 jaar. Voorspellingen worden preciezer als je rekening houdt met leeftijd, geslacht, geheugenkliniekbezoek, genetische variatie en hersenschade. Meer kennis over het verloop van alzheimer kunnen artsen gebruiken om mensen beter te informeren en een mogelijke behandeling op het juiste moment starten.

Vermunt deed ook onderzoek bij mensen in een vroeg stadium van alzheimer. Dan is de hersenschade subtiel en daarom moeilijk te bepalen of een medicijn werkt. Vermunt keek naar de samenwerking tussen hersenonderdelen  – het ‘hersennetwerk’. Bij mensen met een alzheimer-genafwijking begon verstoring van deze samenwerking al 6 jaar voor de diagnose dementie. Deze metingen lijken geschikt om bij te dragen om in het voorstadium van alzheimer te bepalen of een behandeling goed werkt.

PROMOTIE

Tijd: 13 maart 2020, 11.45 uur
Locatie: Aula, hoofdgebouw Vrije Universiteit
Titel: Secondary prevention for Alzheimer disease – timing selection and endpoint of clinical trials
Promotoren: prof.dr. P. Scheltens
Copromotor: dr. P.J. Visser & dr. B.M. Tijms

Het proefschrift van Lisa is beschikbaar om te lezen via deze link

Subsidiegever: EU-IMI

Top
Volg ons via