Neurowetenschapper Marissa Zwan nieuwe programmacoördinator VU master Neurosciences
Datum: 30 april 2020Alzheimercentrum Amsterdam organiseert met regelmaat nascholingen en symposia op het gebied van dementie voor patiënten, naasten, mantelzorgers en professionals uit binnen- en buitenland. Ook verzorgen onze medewerkers programma’s en colleges binnen verschillende opleidingen. Marissa Zwan is onlangs benoemd als nieuwe programmacoördinator van de master Neurosciences aan de Vrije Universiteit Amsterdam.
Marissa Zwan is als neurowetenschapper verbonden aan Alzheimercentrum Amsterdam. Zij richt zich op het vroegtijdig herkennen van mensen met een verhoogd risico op het krijgen van de ziekte van Alzheimer. Vroege herkenning is namelijk essentieel voor onderzoek naar preventie (het voorkòmen) van dementie. De PET-scans die ze hiervoor maakt zijn duur. Daarom wil ze de scans optimaal inzetten voor vroege diagnostiek.
Uniek landelijk preventieonderzoek
Recent is Marissa gestart met een uniek landelijk preventieonderzoek waarbij een gepersonaliseerd leefstijlprogramma wordt ontwikkeld. Deelnemers krijgen advies en ondersteuning op maat voor onder meer voeding, beweging, hersentraining, maar ook bijvoorbeeld slaap en stress. Zij hoopt volgend jaar met de eerste deelnemers te starten. Deelnemers worden uitgenodigd via het landelijk, online platform Hersenonderzoek.nl. waar geïnteresseerden worden geïnformeerd over wetenschappelijk onderzoek. Haar onderzoek wordt gesteund door ZonMw, Hersenstichting, Alzheimer Nederland, Gieskes-Strijbis Fonds, JPND en NWO.
Bent u benieuwd of heeft u interesse om mee te doen aan wetenschappelijk hersenonderzoek? Neem een kijkje op www.hersenonderzoek.nl en schrijf u in!
Extra uitdaging
Naast haar werk aan onderzoeksprojecten start Marissa Zwan eind april met een nieuwe uitdaging als programmacoördinator bij de masteropleiding Neurosciences van de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen met haar collega’s Madison Carr (neurowetenschapper en junior docent) en Casper de Boer (senior onderzoeker en ook verbonden aan Alzheimercentrum Amsterdam) verzorgen ze nu de twee jaar durende master die op 1 september start. Als de coronamaatregelen dit natuurlijk toelaten.
Master Neurosciences
Hersenaandoeningen, met name neurodegeneratieve ziekten en psychische stoornissen, zijn de meest voorkomende en slopende ziektebeelden van deze tijd. Ze worden meestal veroorzaakt door een combinatie van factoren uit de omgeving en genetische variatie van verschillende genen. Momenteel worden die in kaart gebracht door verschillende internationale onderzoeksgroepen.
In de toekomst zou hersenonderzoek zich moeten focussen op de interactie tussen genen en omgeving om uit te zoeken hoe die bijdragen aan de ontwikkeling van hersenaandoeningen.
Om hierin te slagen is het nodig om studenten op te leiden tot neurowetenschappers die in staat zijn om informatie over genetica, eiwitten, synapsen, netwerken, de functies van het brein en het disfunctioneren van het brein te integreren.