Twee subsidies voor minder belastende MRI-methode om diagnose dementie vroegtijdig te stellen
Datum: 18 augustus 2020Hersenonderzoeker en arts Henk-Jan Mutsaerts, afdeling radiologie en nucleaire geneeskunde van Amsterdam UMC, heeft twee subsidies ontvangen voor onderzoek naar een nieuwe en minder belastende MRI-methode om de diagnose dementie vroegtijdig te kunnen stellen.
Nieuwe MRI-methode
Om dementie, zoals de ziekte van Alzheimer, te diagnosticeren en het effect van medicatie op het verloop van de ziekte vast te stellen, maken artsen gebruik van beeldvormende biomarkers. Met een relatief nieuwe MRI-methode (arteriële spin-labeling) kan de biomarker van de doorbloeding van de hersenen, ook wel perfusie genoemd, nauwkeurig gemeten worden. Omdat er geen contrastmiddelen nodig zijn, is deze techniek volkomen onschadelijk en kan zo vaak als nodig worden herhaald. Hersenziektes, die dementie veroorzaken, veranderen de hersenperfusie. Deze MRI-methode kan mogelijk de ontwikkeling van de ziekte voorspellen. Deze techniek zou ook kunnen worden gebruikt om de effectiviteit van nieuwe geneesmiddelen te testen.
ASPIRE (Arterial spin labeling Scanner- en Patient-Independent Robust Evaluation) heeft tot doel analyses van hersenperfusie te vergemakkelijken door deze gestandaardiseerd in een cloud-oplossing aan te bieden. Dit kan artsen helpen de beelden te interpreteren voor de dementiediagnose en prognose in medicijnstudies en in geheugenpoli’s. Alle partners brengen hun specifieke wetenschappelijke expertise in. ASPIRE is een driejarig project met een totaal budget van €2,3 miljoen, medegefinancierd door de EUREKA-lidstaten en het Horizon 2020-kaderprogramma van de Europese Unie.
Leeftijd van hersenvaten meten
De Dekker subsidie van €420.000, van de Nederlandse Hartstichting, stelt Henk-Jan Mutsaerts in staat om de volgende vraag te beantwoorden: Kan je met kunstmatige intelligentie en een MRI die de doorbloeding van de hersenen meet, bepalen of hersenvaten snel of langzaam verouderen?
Gezonde hersenvaten zorgen voor een goede doorbloeding van de hersenen, wat van wezenlijk belang is om cognitieve achteruitgang te voorkomen. Op dit moment kan een arts deze hersenvaatgezondheid slechts indirect meten, bijvoorbeeld door de gezondheid van het hart, de bloeddruk, of schade aan het hersenweefsel. Met de MRI-techniek die Mutsaerts ontwikkelt (zelfde als in het ASPIRE-project), kan de leeftijd van de hersenvaten gemeten worden.
Deze MRI-biomarker van de hersenvaatleeftijd zou artsen in staat stellen om te meten of de hersenvaten van een patiënt versneld verouderen, voordat de patiënt cognitieve klachten ontwikkelt. Deze biomarker zou ook kunnen helpen voor het testen van de effectiviteit van nieuwe medicijnen, of het effect van levensstijl (bijvoorbeeld een dieet of sporten) op de hersenvaatgezondheid.
Grote internationale datasets uit België, Engeland, Singapore, en de Verenigde Staten worden hiervoor gecombineerd. Binnen dit project gaat Mutsaerts een onderzoeker/promovendus opleiden tot expert op het gebied van de veroudering van de hersenvaten, en gaat hij voornamelijk samenwerken met University College London, Engeland.