Een ernstige COVID-19 infectie kan tot schade in de hersenen leiden. Momenteel wordt er uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe hersenschade gemeten kan worden, zodat het vervolgens behandeld wordt of voorkomen kan worden. Onder leiding van onderzoeker Patrick Smeele werkten onderzoekers van verschillende afdelingen van Amsterdam UMC samen om te kijken of een bloedtest kan voorspellen wanneer er hersenschade optreedt tijdens een ernstige ziekte met coma.
Hersenschade meten bij ernstig zieke COVID-19 patiënten
Bij IC patiënten worden de nieren, het hart en andere organen nauwkeurig in de gaten gehouden. Bij de hersenen is dat lastiger. Daarom onderzochten Patrick en zijn team het verloop van bloedwaarden die kunnen wijzen op hersenschade bij COVID-19 patiënten die in coma lagen op de Intensive Care (IC). Zij keken of deze bloedtest, genaamd “Neurofilament light”, omhoog ging wanneer patiënten zieker werden. Zij keken of de test kon voorspellen welke patiënten kwamen te overlijden en of zij na hun coma tijdelijk verward zouden zijn. Het idee achter de bloedtest is dat hersenschade hopelijk in de toekomst voorkomen of beperkt kan worden, aan de hand van zo een bloedtest.
Patiënten worden langdurig gevolgd
Onderzoek in ernstig zieke patiënten op de intensive care is vaak beperkt doordat er veel verschillende oorzaken en ziekten zijn waardoor patiënten op de IC komen te liggen. Wat aan ons onderzoek uniek is, is dat het de eerste keer is dat deze bloedtest onderzocht kon worden over een langere tijd, in een groep patiënten op de IC met allemaal dezelfde ziekte. Hierdoor kunnen we beter begrijpen hoe de bloedtest veranderd over de tijd en zagen we dat het kon voorspellen of patiënten tijdelijk verward raakten nadat zij uit hun coma kwamen.
Samenwerking
Dit onderzoek is mogelijk gemaakt door een samenwerking van meerdere afdelingen binnen het Amsterdam UMC. Kort na het begin van de pandemie werd de “COVID-19 biobank” opgericht, een database van bloed en informatie van bijna 2,000 COVID-19 patiënten die naast de reeds tientallen publicaties nog steeds een belangrijk bron van data is voor nieuwe onderzoeken. Ook senior onderzoeker lisa Vermunt werkte mee aan dit onderzoek. Binnen Alzheimercentrum Amsterdam en het Neurochemisch laboratorium van Amsterdam UMC doet zij onder andere onderzoek naar (bloed)biomarkers bij de ziekte van Alzheimer.