Op een warme zomerdag zijn wij onderweg naar Zandvoort voor de jaarlijkse heidag van het SCIENCe project. Blijkbaar hadden meer mensen deze dag uitgekozen als een ideale stranddag, want wij merkten al grote drukte onderweg. De heidag brengen we door … op het strand! Met een mooi uitzicht op zee.
Het SCIENCe project blijft groeien; naast het aantal deelnemers wordt het onderzoeksteam ook steeds groter. Dat is ook een reden om jaarlijks een heidag te organiseren en met zijn allen stil te staan bij vragen zoals: Wat hebben wij tot zover bereikt? Wat gaat er goed? Waar willen wij komend jaar meer aandacht aan besteden? Met zo’n prachtige omgeving stonden wij als jong team klaar om er een plezierige en productieve dag van te maken.
Resultaten van onderzoek
Als kickstart presenteerden twee promovendi over hun onderzoeksresultaten van onder andere SCIENCe. Calvin Trieu vertelde over neuropsychiatrische symptomen bij mensen met en zonder Alzheimereiwitten. Rosanne van den Berg presenteerde over digitale tools die ingezet kunnen worden om hele vroege veranderingen in taal te meten. Een voorbeeld hiervan is een app op de smartphone of tablet waarmee subtiele spraakveranderingen gemeten kunnen worden, vanuit de thuisomgeving. De presentaties prikkelden ons om na te denken over hoe wij de resultaten van het onderzoek dat wij doen naar de kliniek kunnen brengen. Uiteindelijk is dat waar wij met zijn allen naar toe werken; het vertalen van onderzoeksresultaten naar klinische implementatie, om daarmee de eerste veranderingen van de ziekte van Alzheimer te detecteren.
Ontspanning
Na de wetenschappelijke discussies was het tijd om even te ontspannen en te genieten van de mooie locatie. Op de planning stond een leuk teamspel dat wij buiten op het strand speelden. We werden in twee teams verdeeld om ‘pictionary’ te spelen. Eén van de teamleden kreeg een kaart met woorden in het thema van het SCIENCe project, wat diegene vervolgens tekende, uitbeeldde, of omschreef in woorden van één lettergreep. Zoals jullie misschien wel verwachten werd er heel fanatiek gespeeld, maar ook veel gelachen.
Vol inspiratie
Tot slot was het tijd om terug te blikken op het afgelopen jaar en besproken we hoe we de verbeterpunten van de vorige heidag hebben gerealiseerd. Ook blikten we vooruit. Prof. dr. Wiesje van der Flier benoemde dat SCIENCe volgend jaar 10 jaar bestaat! Iedereen opperde enthousiast allerlei ideeën over hoe we dit mooie jubileum samen met u kunnen vieren. Een feestelijk einde van de jaarlijkse heidag, die we vol inspiratie afsloten.