Afgelopen maandag 2 oktober organiseerde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in samenwerking met de World Dementia Council een conferentie onder de klinkende titel “Defeating Dementia”. Demissionair minister Helder was de gastvrouw van de meeting, en zei daarover: “De enorme uitdaging die dementie voor samenlevingen wereldwijd biedt, moet structureel meer aandacht krijgen. We zien hoopvolle ontwikkelingen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, maar er is veel meer inzet nodig en we hebben ook haast. Het is cruciaal dat we internationaal de krachten bundelen om het leven van mensen met dementie te verbeteren en uiteindelijk samen dementie de wereld uit te krijgen.”
Bijzondere bijeenkomst
De prachtige locatie – het Kunstmuseum in den Haag – gaf vanaf de eerste minuut een positieve sfeer. Bijzonder aan deze conferentie is dat beleidsmakers en overheden, wetenschappers, bedrijfsleven, patiënten en mantelzorgers zich verzameld hadden om samen te bediscussiëren wat al bereikt is en waar versnelling van onderzoek nodig is. Eindigend met een oproep aan regeringen wereldwijd, nog eens bekrachtigd door minister president Mark Rutte, om de investeringen in het onderzoek te verdubbelen.
Levendige discussie
Achtereenvolgens kwamen diagnose & behandeling, preventie, dementievriendelijke samenleving, en technologie & zorg aan bod in geanimeerde panel discussies. Deze sessies werden steeds ingeleid door een voordracht vanuit de overheid van één van de gastlanden, gevolgd door een voordracht van een wetenschapper. Onder leiding van vaardige moderatoren volgde een discussie, waarbij er vanuit de zaal steevast een spervuur aan vragen en opmerkingen kwam.
Oog voor mensen met dementie
Naast wetenschappers en beleidsmakers was er ook oog voor mensen met dementie zelf. Om hen draait het immers. Zij zongen mee in het participatiekoor (waar ondergetekende óok op de achterste rij mee mocht zingen, evenals minister Helder en Philip Scheltens). Met stukken uit de Matthäus passion en een ontroerende solo van Franc Janssen. En bij de documentaire Human Forever, waarvoor Teun Toebes kennis opdeed in landen over de hele wereld, over hoe we betere zorg en preventie nú al in de praktijk kunnen brengen.
Mooi om mee te maken! De boodschap die telkens naar voren kwam? We zijn goed op weg. Maar we zijn er nog lang niet! Nú investeren in onderzoek is cruciaal. Want waar we naartoe moeten? Alzheimer stoppen vóordat het start. Deze zin – in feite de kern van het nationale ABOARD project – vatte eigenlijk de dag prachtig samen.