Doneer nu

Alzheimer Actueel brengt wetenschap en verhalen samen

Datum: 7 oktober 2024 Alzheimer Actueel brengt wetenschap en verhalen samen
Delen

Patiënten, mantelzorgers en geïnteresseerden kwamen op donderdag 26 september samen bij Alzheimer Actueel, om te luisteren naar de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van dementie. Het was een drukbezochte middag met veel updates over het onderzoek maar ook persoonlijke verhalen van de aanwezigen.

Presentator van de dag is tv-maker Frénk van der Linden, die op betrokken wijze de sprekers en aanwezigen aan elkaar verbindt en zelf ook verhalen vertelt, bijvoorbeeld over Theo en Nelly die hij volgt voor een documentaire. Theo is gediagnosticeerd met frontotemporale dementie, gek op Volendamse palingsoundmuziek en deelnemer aan onderzoek over muziek en dementie. De juiste muziek kan bij dementie heel veel losmaken. Soms kan iemand niet meer goed praten, maar lukt meezingen met bekende liedjes bijvoorbeeld nog wel. Halverwege de middag krijgen we een alvast een mooi fragment te zien van Theo en Nelly, op weg naar het ziekenhuis voor een MRI.

Jonge talenten

Directeuren Yolande Pijnenburg en Wiesje van der Flier van Alzheimercentrum Amsterdam vertellen respectievelijk over fronto-temporale dementie, en over de stand van zaken van ons onderzoek. Van der Flier haalt bijvoorbeeld het SCIENCe-onderzoek aan, waarin bijna vijfhonderd deelnemers met zorgen over hun geheugen jaarlijks worden onderzocht. Uit dit onderzoek is al gebleken dat alzheimer hersenschade een voorspeller is van achteruitgang naar milde cognitieve klachten en dementie.

Jonge talenten van Alzheimercentrum Amsterdam vertellen onder meer over de oorsprong van de ziekte en erfelijkheid – zo vertelt Janna Dijkstra dat als het TREM2-gen niet rijdt, de boel vastloopt. Pieter van der Veere vertelt over vorderingen om de achteruitgang van dementie steeds beter te kunnen voorspellen en Marlies Oosthoek noemt het bestaande HIV-medicijn Efavirenz, dat mogelijk ook effectief kan zijn voor alzheimerpatiënten. De klinische trial om dit te testen start deze herfst bij Amsterdam UMC.

Alzheimer Socks

Gedurende de middag komen ook veel aanwezigen aan het woord, bijvoorbeeld in het deel ‘Meet the experts’, waar vragen gesteld mogen worden aan een groep neurologen, onderzoekers en neuropsychologen van Alzheimercentrum Amsterdam. Er komt van alles langs, van vragen over of muziek in de toekomst ook als medicijn kan dienen (het antwoord, helaas niet), tot aan vragen over de genetica, voeding en leefstijl en risicofactoren voor dementie, zoals sociale isolatie, lichamelijke inactiviteit, roken, en overmatig alcoholgebruik.

Nadat Team Alzheimer en relatiemanager Nicolle Dellaert de nieuwe collectie Alzheimer Socks hebben gepresenteerd – krijgen we het mooie campagnefilmpje te zien van de socks, belangeloos en met veel liefde gemaakt door bureau Sunshine and Sausages.

Van der Linden sluit de middag af door te vertellen hoe het nu met Theo van Nelly gaat. Hij woont inmiddels in een verpleegtehuis. En hij houdt nog steeds van muziek van The Cats. En daarmee komt deze middag op passende wijze ten einde.

Top
Volg ons via