Doneer nu

Nieuwe trial van start in Amsterdam UMC om alzheimermedicijn te testen

Datum: 10 oktober 2024 Efavirenz als alzheimermedicijn
Delen

Het bestaande HIV-medicijn Efavirenz kan mogelijk ook effectief zijn voor alzheimerpatiënten. De klinische trial om dit te testen start deze herfst bij Amsterdam UMC. Wij spraken hierover met onderzoeker Rik van der Kant en neuroloog Jort Vijverberg van Alzheimercentrum Amsterdam.

Rik van der Kant, onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam, doet al jaren onderzoek naar nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer. Hij maakt daarbij gebruik van een baanbrekende technologie die hem in staat stelt honderden potentiële medicijnen tegelijkertijd te testen. Met een fellowshipbeurs van Alzheimer Nederland, verhuisde hij in 2013 samen met zijn vrouw naar San Diego, VS, om te werken in een toonaangevend alzheimerlab.

Rol van cholesterol

“Hier leerde ik levende hersencellen te maken uit stukjes huid van alzheimerpatiënten”, vertelt hij. “Dit stelde mij in staat om de rol van cholesterol in de ziekte te onderzoeken. Ik ontdekte dat een ophoping van cholesterol in hersencellen van alzheimerpatiënten direct leidt tot een opstapeling van de giftige eiwitten Tau en Amyloid. Dat was groot in het nieuws, ook internationaal. Het medicijn Efavirenz bleek vervolgens geschikt om deze opstapeling om te keren.”

Effectiviteit testen

Een ‘eureka-moment’ zo noemt Van der Kant het zelf. “Je gelooft het eerst niet, maar uit alle daaropvolgende testen bleek hetzelfde resultaat. Ik ben terug naar Amsterdam gekomen om de klinische stap te zetten, samen met mijn collega Jort Vijverberg. We hebben de dosis van Efavirenz aangepast en alles klaargemaakt voor de klinische trial om de effectiviteit van het medicijn te testen. Heel bijzonder en uniek om dat allemaal zelf, binnen de muren van Amsterdam UMC, te kunnen doen.”

“Het is gaaf om te zien hoe een jonge onderzoeker zo’n mooie ontdekking doet”, zegt Vijverberg. “Efavirenz kan, vergeleken met andere cholesterolverlagende medicijnen, veel makkelijker de hersenen bereiken en al in lage concentraties het cholesterol verminderen. We zijn erg benieuwd naar wat dit betekent voor alzheimerpatiënten.”

Veelbelovende stap

De inspanningen van Van der Kant en Vijverberg bieden hoop voor nieuwe therapeutische benaderingen in de strijd tegen de ziekte van Alzheimer. “Het blijft een kwestie van eerst zien en dan geloven, maar ik zie het als een veelbelovende stap in de juiste richting”, zegt Vijverberg tot besluit.

Aanmelden voor de trial

Bij elkaar zijn er veertig patiënten met beginnende alzheimer (tussen de 50 en 75 jaar oud) nodig die mee willen doen aan de klinische trial, die drie maanden zal duren. Meer informatie over de trial en het aanmelden vindt u hier.

Steun onderzoek

Wilt u onderzoek naar alzheimer en andere vormen van dementie steunen? Kijk hier wat u kunt doen.

 

 

 

 

Top
Volg ons via