Doneer nu

Promotie Frederique Hart de Ruijter

Datum: 17 oktober 2024 Promotie Frederique Hart de Ruijter
Delen

Vandaag om 9:45 verdedigt Frederique Hart de Ruijter haar proefschrift getiteld More than meets the eye: Brain pathology in the retina.

Het netvlies in het oog is makkelijk toegankelijk en heeft veel overeenkomsten met de weefselstructuur van de hersenen. Het is daarom mogelijk een goede bron voor het opsporen van neurodegeneratieve aandoeningen, zonder de patiënt zwaar te belasten.

Dit proefschrift maakte gebruik van een wereldwijd, uniek cohort van ruim 100 donoren met neurodegeneratieve aandoeningen van wie zowel netvlies- als hersenweefsel beschikbaar is. Het onderzoek draagt bij aan de fundamentele neuropathologische kennis van de relatie tussen brein en netvlies. De belangrijkste bevinding is dat de eiwitten die voorkomen in de hersenen bij neurodegeneratieve aandoeningen, ook zichtbaar zijn in het netvlies. Het gaat om onder andere de ziekte van Alzheimer (tau-eiwit), frontotemporale dementie (TDP43-eiwit), en Parkinson en Parkinson-gerelateerde aandoeningen (alfa synucleïne-eiwit). Bovendien bevindt de tau ophoping zich niet centraal bij de oogzenuw maar aan de zijkanten van het netvlies. Een relevante bevinding, want huidige oogscans richten zich op het midden van het netvlies.

De resultaten in dit proefschrift bevestigen dat de eiwit stapeling zoals die wordt gezien in de hersenen, wordt weerspiegeld in het netvlies. Ze geven richting aan toekomstig onderzoek voor diagnostiek van hersenziekten via het netvlies bij levende patiënten, iets wat nu nog niet mogelijk is.

De promotieplechtigheid vindt plaats in de Aula van het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit van Amsterdam. De verdediging van het proefschrift zal ook online te volgen zijn via het YouTube kanaal van bureau pedel – Vrije Universiteit (https://www.youtube.com/c/VUBeadlesOffice).

Top
Volg ons via