Doneer nu

Alzheimermiddel solanezumab blijkt niet effectief

Datum: 25 november 2016 Alzheimermiddel solanezumab blijkt niet effectief
Delen

Het middel solanezumab is getest bij 2100 patiënten met de ziekte van Alzheimer in een licht stadium. De patiënten die het middel kregen gingen cognitief net zo snel achteruit als de patiënten die een placebo (niet actief middel) kregen.

Neuroloog Niels Prins van het VUmc Alzheimercentrum is niet verrast door de bevindingen. In 2012 werd een eerder onderzoek naar solanezumab afgerond. Toen werd tevens in de hoofdanalyse geen effect gevonden van het middel bij mensen met de ziekte van Alzheimer in een licht en matig ernstig stadium. Alleen in een subgroep van patiënten met lichte symptomen vonden de onderzoekers toen een effect. “Een dergelijke subanalyse is eigenlijk niet de manier om een effect aan te tonen”, aldus Prins. Toch gaven de resultaten in 2012 aanleiding voor het onderzoek dat nu is afgerond.

De precieze oorzaak waarom solanezumab niet werkzaam is blijft speculeren. Solanezumab is een middel gericht  tegen het alzheimereiwit amyloid-beta. “Het kan zijn dat dit middel aangrijpt op het verkeerde subtype amyloid-beta. Ook kan het zijn dat mensen vroeger in het ziekteproces behandeld moeten worden”, geeft Prins aan.

Het middel solanezumab werd geproduceerd door Eli Lilly. Naast solanezumab produceert Eli Lilly nog andere nieuwe alzheimermedicijnen.

Niels Prins is neuroloog bij het VUmc Alzheimercentrum en directeur van het Alzheimer Research Center (ARC). In het ARC wordt onderzoek gedaan naar nieuwe medicijnen tegen de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie. Het ARC heeft niet meegewerkt aan het onderzoek naar solanezumab.

Bron: New York Times

Afbeelding: © VUmc Alzheimercentrum

Top
Volg ons via