Doneer nu

Achter iedere gift gaat een persoonlijk verhaal schuil

Datum: 19 juni 2024 “Achter iedere gift gaat een persoonlijk verhaal schuil”
Delen

Op 19 juni is het de Dag van de Filantropie. Een mooi moment om samen met relatiemanager Sylvia Voogt stil te staan bij alle donaties en schenkingen die Alzheimercentrum Amsterdam mag ontvangen voor het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte van Alzheimer en andere hersenziekten die dementie veroorzaken.

Voor Alzheimercentrum Amsterdam is financiële steun van vermogensfondsen, particulieren en bedrijven van groot belang. Deze gulle gevers maken baanbrekend en innovatief onderzoek mogelijk, dat anders niet gedaan zou kunnen worden. “En of het nu een kleine donatie is of een bedrag met veel nullen, iedereen die doneert heeft een persoonlijk verhaal”, vertelt Sylvia Voogt. “Dat maakt ons werk zo mooi en dankbaar.”

Onmisbare bijdragen

Al tien jaar werkt Sylvia Voogt als relatiemanager voor Alzheimercentrum Amsterdam. “Dat doe ik met name voor particulieren die iets willen bijdragen. Daarnaast ben ik binnen Amsterdam UMC de adviseur voor nalatenschappen, als mensen overwegen via hun testament onderzoek te willen steunen. Een heel persoonlijke manier van bijdragen, die steeds vaker voor komt.”

Stichting Steun Alzheimercentrum Amsterdam beheert de donaties en schenkingen aan Alzheimercentrum Amsterdam en beschikt over de ANBI-status, waardoor er geen belasting hoeft te worden voldaan over deze giften. “Deze bijdragen zijn onmisbaar”, vertelt Sylvia. “Donaties, schenkingen en nalatenschappen komen direct ten goede aan onderzoek dat heel innovatief is, baanbrekend, en dat doorgaans nog niet in aanmerking komt voor reguliere subsidies. Het is vaak een vliegwiel om een onderzoeksproject te kunnen starten.”

Belangrijk onderzoek

Als voorbeeld noemt Sylvia het onderzoek van dr. Henne Holstege, die gezonde 100-jarigen ging volgen om meer te weten te komen over hun bescherming tegen dementie. Toen dat onderzoek begon, waren reguliere subsidiegevers niet erg geïnteresseerd. “We hebben toen donaties geworven via particulieren en bij een aantal familiefondsen. Dit onderzoek is alweer 10 jaar bezig en Henne heeft inmiddels een aantal beschermende factoren kunnen ontdekken op basis van de gegevens van die 100-plussers.”

Het is slechts één voorbeeld. Volgens Sylvia zijn er veel meer voorbeelden van onderzoekers die mooie plannen hebben en moeite hebben om het geld bij elkaar te krijgen. “Er wordt zoveel belangrijk onderzoek gedaan in ons alzheimercentrum, dankzij donaties kunnen nieuwe projecten starten en lopende onderzoeken aanvullende financiering krijgen.”

Enorm inspirerend

Achter iedere gift gaat een persoonlijk verhaal schuil. Vaak zijn het patiënten, familie of mantelzorgers die het onderzoek willen steunen. Dat loopt van een eenmalige donatie, naar het opzetten van speciale acties, lid zijn van het Genootschap tot een Fonds op Naam of een nalatenschap. Sylvia licht toe: “Het is heel bijzonder dat mensen hun verhaal met mij willen delen, hartverwarmend en enorm inspirerend. Deze verhalen raken mij steeds opnieuw en ik kan niet genoeg benadrukken hoe dankbaar wij onze donateurs zijn voor hun trouwe steun.”

“Op de Dag van de Filantropie brengen we graag een groot woord van dank over aan iedereen die ons werk een warm hart toedraagt”, sluit Sylvia af. “Dank u wel!”

Ook donateur worden?

Hier vind u meer informatie.

Top
Volg ons via