Doneer nu

Artikel: Tweelingen geven inzicht in alzheimer

Datum: 3 september 2019 Artikel: Tweelingen geven inzicht in alzheimer
Delen

Op de website van Alzheimer Nederland staat een mooi interview met neurowetenschapper Anouk den Braber en neuropsycholoog Jori Tomassen over het tweelingenonderzoek.

Braber

Anouk den Braber

Jori Tomassen

Jori Tomassen

Tweelingen geven inzicht in alzheimer

Neurowetenschapper Anouk den Braber en neuropsycholoog Jori Tomassen van het Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC onderzoeken een bijzondere groep ouderen. Zij volgen 98 tweelingen om meer te weten te komen over de fase die voorafgaat aan de ziekte van Alzheimer. Alzheimer Nederland heeft dit tweelingenonderzoek de afgelopen jaren gesteund met twee subsidies van 50.000 euro.

‘Alzheimer is sterk genetisch, maar de omgeving speelt ook mee. Die invloeden trek je niet zomaar uit elkaar.’

Al bijna vier jaar volgen Den Braber en Tomassen een grote groep eeneiige tweelingen. Deze tweelingen delen dezelfde genen. Hierdoor lijken zij vaak heel erg op elkaar, met name voor hoog erfelijke eigenschappen zoals oog- en haarkleur. Toch zijn er vaak ook verschillen zichtbaar, zowel in uiterlijk als in karaktereigenschappen. Deze verschillen kunnen alleen ontstaan door niet gedeelde invloeden, bijvoorbeeld van dieet, lichamelijke activiteit, opleiding en beroep. Onderzoek in eeneiige tweelingen kan daarom inzicht geven in de rol van erfelijke en niet-erfelijke invloeden op het ontstaan van ziektes, zoals de ziekte van Alzheimer.

Gezonde ouderen

‘Wij zijn ons tweelingonderzoek begonnen met ouderen zonder dementie of andere hersenziekten. Zij hebben dus geen alzheimer, maar soms wel een eerste teken van een zich ontwikkelende ziekte van Alzheimer.’ Ze zien dan dat het schadelijke alzheimereiwit amyloid gaat stapelen in het brein. ‘Dat proces willen we in kaart brengen’, legt Den Braber uit. De onderzoekers verzamelen gegevens uit afgenomen bloed en hersenvocht en maken scans van de hersenen. Ook nemen ze testen af om te zien hoe het geheugen functioneert. Na de eerste meting willen zij dit elke twee jaar herhalen om te volgen hoe het met de tweelingen gaat. Ze hopen op deze manier te ontdekken of het stapelen van amyloid erfelijk is.

> Lees hier het hele interview

> Lees meer over het tweelingenonderzoek

Top
Volg ons via