Baayla Boon ontvangt Fellowship Alzheimer Nederland
Datum: 18 december 2019Baayla Boon heeft begin december een langlopende fellowship ontvangen van Alzheimer Nederland. De beurs is voor de periode 2020-2022. Baayla is een talentvolle onderzoeker van Alzheimercentrum Amsterdam en staat aan het begin van haar wetenschappelijke carrière. Door het inzetten van deze fellowship kan ze haar wetenschappelijke kwaliteiten inzetten. Er wordt verwacht dat haar resultaten een belangrijke plaats gaan innemen in het dementieonderzoek in Nederland.
Ontrafelen verschillende typen alzheimer
Het onderzoek dat Baayla doet, is gericht op het ontrafelen van de pathologie van verschillende typen Alzheimerpatiënten. Recent heeft zij een pathologische afwijking – de grofkorrelige plaque- ontdekt die vooral voorkomt bij patiënten met de ziekte van Alzheimer op jonge leeftijd. In de aankomende twee jaar wil zij onderzoeken wat het verband is tussen de verschillende stoornissen waar patiënten last van hebben en de verspreiding van de grofkorrelige plaque over de hersenen. Ook wil zij onderzoeken hoe de grofkorrelige plaque samenhangt met onderzoeken die we nu al gebruiken op de geheugenpolikliniek.
Dit onderzoek zal zij deels in Nederland doen en deels in de Mayo Clinic in Florida. De Mayo Clinic staat, net als het alzheimercentrum, bekend om hun onderzoek naar verschillende varianten van de ziekte van Alzheimer. Het combineren van beide expertises zal de uiteindelijk gevonden resultaten sterker maken. Op deze manier hoopt Baayla beter te kunnen begrijpen waarom de ziekte voor iedereen anders is.
Alzheimer Nederland
Alzheimer Nederland stelt ieder jaar een aantal persoonsgebonden subsidies beschikbaar. Deze fellowshipsbeurzen moeten de internationale uitwisseling van kennis, gegevens en ervaring bevorderen. Daarnaast is de beurs bedoeld om veelbelovende onderzoekers te ondersteunen bij hun specialisatie en het uitbreiden van hun wetenschappelijke netwerk.
Het fellowship programma heeft geen specifiek thema, maar aanvragen sluiten bij voorkeur aan bij de thema’s en prioriteiten van het ZonMw-onderzoeksprogramma Memorabel, onderdeel van het Deltaplan Dementie. De toegevoegde waarde van het bezoek aan een buitenlands instituut of onderzoeksgroep voor het onderzoek is van groot belang bij de beoordeling.