Beurs voor in kaart brengen van vetmetabolisme in hersenen
Datum: 20 augustus 2020Rik van der Kant, onderzoeker bij Vrije Universiteit en Alzheimercentrum Amsterdam, Amsterdam UMC, en Martin Giera van LUMC gaan met een subsidie van het Chan Zuckerberg Initiative het vetmetabolisme in de hersenen in kaart brengen. Van der Kant: “Nieuwe medicijnen die het vetmetabolisme in de hersenen kunnen regelen, hebben een grote kans om ziektes als Alzheimer te stoppen of zelfs te genezen. De verandering van het vetmetabolisme in de hersenen is nooit eerder goed in kaart gebracht. Met deze subsidie willen we deze zogenoemde vettenatlas gaan maken die voor iedereen te raadplegen zal zijn.”
Het Chan Zuckerberg Initiative (CZI) heeft 4,5 miljoen dollar toegekend aan 30 onderzoekersparen. Dit met als doel om beter inzicht te verkrijgen in hersenziektes, zoals de ziekte van Alzheimer. Rik van der Kant en Martin Giera krijgen ook zo’n beurs voor hun project ‘Neurolipid Atlas’.
Vettenatlas ontwikkelen
Uit recent onderzoek blijkt dat vetten, oftewel lipiden, een grote rol spelen bij diverse hersenziektes. Toekomstige medicijnen die aangrijpen op het vetmetabolisme (stofwisseling van vetten in de hersenen) hebben grote kans om deze ziektes te stoppen of zelfs te genezen. Rik van der Kant en Martin Giera gaan met de financiering van de CZI deze veranderingen binnen het vetmetabolisme in de hersenen in kaart brengen.
De lipiden-atlas komt beschikbaar voor alle hersenonderzoekers wereldwijd. Het onderzoeksdoel van Van der Kant en Giera is bij te kunnen dragen aan het beter begrijpen van hersenziektes en het versnellen van het ontwikkelen van medicijnen die aangrijpen op het verstoorde vetmetabolisme.
Vervolgonderzoek
Voor dit onderzoek hebben de onderzoekers een startbeurs van 150.000 dollar ontvangen. Na een succesvolle evaluatie na 18 maanden maken ze kans om in aanmerking te komen voor een aanvullende beurs van 1.6 miljoen dollar voor de volgende 4 jaar.
Van der Kant en Giera sluiten zich nu hiermee ook als eerste Nederlandse onderzoekers aan bij het Neurodegeneration Challenge Network (NDCN), opgezet door CZI. Dit netwerk heeft als doel om onderzoekers vanuit diverse onderzoeksgebieden bij elkaar te brengen om zo de kennis te bundelen om onderliggende oorzaken van hersenziektes beter te begrijpen.
Meer informatie
- Chan Zuckerberg Initiative (Engels)
- Vrije Universiteit
- Onderzoek van LUMC (Engels)