Het studieteam van het 90+ onderzoek blijft groeien. Inmiddels hebben we een heel aantal onderzoekers en stagiaires rondlopen. Wij stellen ze graag aan u voor.
Pieter Jelle Visser, projectleider 90+ Studie
Na mijn promotie onderzoek bij de Universiteit van Maastricht, ben ik als senior onderzoeker begonnen bij het VUmc Alzheimercentrum. Mijn onderzoek richt zich op het ontstaan, de diagnose en de behandeling van de ziekte van Alzheimer. In mijn onderzoek maak ik gebruik van ‘biomarkers’. Hiermee kunnen we bijvoorbeeld eiwitophopingen in de hersenen meten. Deze eiwitophopingen zijn karakteristiek voor de ziekte van Alzheimer. Toch zijn er mensen op hoge leeftijd die eiwitophopingen hebben zonder dat ze geheugenproblemen hebben. In de 90+ Studie willen uitzoeken hoe dat komt – welke factoren beschermen tegen het ontstaan van geheugenproblemen?
Mijn passie voor onderzoek, wissel ik af met mijn andere passie: muziek. Met name het luisteren naar klassieke muziek is een grote hobby en regelmatig kruip ik zelf achter de piano om samen met anderen muziek te maken. En het mooie is, muziek luisteren en spelen blijken ook goed te zijn voor de hersenen!
Nienke Legdeur, arts-onderzoeker 90+ Studie
Sinds februari 2015 werk ik als arts-onderzoeker bij het VUmc Alzheimercentrum. Met mijn promotie onderzoek wil ik achterhalen waarom sommige mensen op hoge leeftijd geen dementie krijgen en anderen wel. Onze levensverwachting blijft toenemen en toch worden mensen op hoge leeftijd vaak niet meegenomen in wetenschappelijk onderzoek. Daar brengt de 90+ Studie verandering in! Het eerste jaar van mijn promotie onderzoek ben ik samen met Pieter Jelle Visser bezig geweest de 90+ Studie op te zetten in het Alzheimercentrum en in de zomer van 2016 zijn we daadwerkelijk van start gegaan. Ondertussen ben ik bezig de eerste analyses uit te voeren met de gegevens die we reeds hebben verzameld. Die laten al wat interessante resultaten zien maar het is nog te vroeg hier duidelijke uitspraken over te doen. Maar houd de blog in de gaten, binnenkort zeker meer informatie over deze eerste resultaten!
Verder besteed ik bijna al mijn vrije tijd aan mijn favoriete hobby: korfballen. Dit doe ik al sinds mijn 10e bij ASV Swift in Amsterdam en ook dit jaar hopen we natuurlijk weer kampioen te worden.
Maryam Badissi, neuropsycholoog en onderzoeksassistente 90+ Studie
Na mijn studie klinische neuropsychologie ben ik in april 2016 begonnen als neuropsycholoog en onderzoekassistente bij de 90+ Studie. Voor het onderzoek ben ik dagelijks bezig met werving, logistiek en begeleiding van 90 plussers met en zonder dementie. Daarnaast houd ik mij bezig met onze database en bezoek ik de 90 plussers thuis voor een neuropsychologisch onderzoek. Ik ben altijd gefascineerd geweest door de hersenen, de complexiteit ervan en de relatie met gedrag. Om onder andere de vraag te beantwoorden waarom sommige mensen gezond oud worden en anderen dementie krijgen, kijk ik ook naar de mogelijke oorzaken van achteruitgang van bepaalde cognitieve functies op hoge leeftijd.
Menno Stellingwerff, arts-onderzoeker 90+ Studie
Sinds begin december ben ik als arts-onderzoeker werkzaam bij onder andere de 90+ Studie. Op de visitedagen zal ik de artsentaken uitvoeren. De interesse voor de neurologie is tijdens mijn opleiding bewegingswetenschappen ontstaan. Hier leerde ik voor het eerst over de complexe werking van de hersenen, zenuwen en spieren. Daarna heb ik in Groningen geneeskunde gestudeerd en ben in 2016 afgestudeerd. Vorig jaar heb ik in Eindhoven gewerkt als zaalarts op de afdeling neurologie. Het is erg leuk om mij bij het Alzheimercentrum te kunnen richten op een specifiek onderwerp binnen de neurologie.
Bo-Shan Go, student-assistente 90+ Studie
Mijn naam is Bo-Shan Go en ik ben 22 jaar. Afgelopen jaar heb ik de studie Psychobiologie aan de UvA afgerond. Met veel plezier bestudeerde ik tijdens die studie de werking van de hersenen, vanaf de kleinste cel tot aan het uiteindelijke gedrag. De studie is erg op wetenschappelijk onderzoek gericht; iets wat ik erg leuk vind en wat mijn nieuwsgierigheid sterk heeft aangewakkerd. Omdat ik behalve onderzoek doen ook graag op korte termijn mensen wil kunnen ondersteunen, én omdat ik het leuk vindt om daadwerkelijk patiënten te zien voor wie we het onderzoek doen, heb ik besloten vorig jaar met de studie Geneeskunde aan de UvA te beginnen. Momenteel vind ik elk vakgebied waar ik binnen de studie tegenaan loop razend interessant; en ik durf niet meer met zekerheid te zeggen waar ik later zal eindigen. Wel staan de hersenen nog steeds bovenaan mijn interesselijst en ik zal altijd nieuwsgierig blijven naar de vertaling van hersenactiviteit naar menselijk gedrag.
Eline Siepel, stagiaire 90+ Studie
Mijn naam is Eline, ik ben 21 jaar oud en ik kom uit Delft. Afgelopen zomer heb ik mijn bachelordiploma in de psychologie gehaald. Sinds september ben ik begonnen met de master klinische neuropsychologie. In het kader van mijn studie ben ik in september begonnen als stagiaire bij het 90+ onderzoek. Binnen het onderzoek kijk ik naar de relatie tussen fysieke activiteit, fysiek presteren, hippocampus volume en geheugen. Hierbij onderzoek ik of ouderen van 90 jaar en ouder die meer bewegen en fysiek fitter zijn een beter geheugen hebben en of dit effect ook terug te zien is in de hersenen. Naast mijn studie help ik ouderen in het huishouden en met de administratie en ben ik vrijwilliger in een verpleeghuis. In mijn vrije tijd vind ik het leuk om lekker te koken en ga ik graag hardlopen.
Malou Stoekenbroek, stagiaire 90+ Studie
Mijn naam is Malou Stoekenbroek en ik ben bijna klaar met mijn master Klinische Neuropsychologie aan de UvA . Ik heb mijn klinische stage afgerond op de afdeling Geriatrie van het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar. Hoewel ik hier veel klinische ervaring heb opgedaan, wil ik mij ook graag verdiepen in de onderzoekswereld. Daarom ben ik sinds kort werkzaam als stagiaire bij de 90+ Studie. Ik begeleid onze deelnemers tijdens hun bezoek aan het VUmc en houd mij bezig met het up-to-date brengen van de database. Daarnaast ga ik mijn masterthese over de 90+ Studie schrijven, waarbij ik mij vooral zal richten op de relatie tussen de biologische leeftijd en cognitie. Zo ga ik bijvoorbeeld kijken of er een verband bestaat tussen een verminderde werking van de zintuigen en geheugenproblemen. Ik heb een grote affiniteit voor ouderenzorg. Ik ben drie jaar werkzaam geweest als gastvrouw in een verzorgingstehuis en heb mij lange tijd ingezet als zorgstudente bij de Mantelaar. In mijn vrije tijd vlieg ik het liefst met backpack de wereld rond. Zo woonde ik vorig jaar een halfjaar in Nieuw-Zeeland en zat ik kortgeleden nog een maand in Nepal.