Doneer nu
Handleiding

Deelnemersdag en resultaten RADAR-AD onderzoek

juli 2023
Delen

Op een zonnige 9 juni 2023 vond de deelnemersdag plaats voor deelnemers en hun studie partners van het RADAR-AD onderzoek. Tijdens de dag werden updates gedeeld over alzheimeronderzoek in het algemeen, en resultaten van het RADAR-AD onderzoek. Er was uitgebreid de tijd om vragen te stellen en met de onderzoekers te kletsen tijdens een lekkere lunch op het terras. De deelnemersdag is als heel positief ervaren, zowel voor deelnemers en hun studie partners, als voor de onderzoekers.

Het RADAR-AD onderzoekDeelnemersdag RADAR-AD onderzoek

RADAR-AD staat voor Remote Assessment of Disease and Relapse – Alzheimer’s Disease. Het doel van het onderzoek was om te kijken of we nieuwe technologieën, zoals smartphone apps, activiteitenmeters of sensoren in huis, konden gebruiken om symptomen bij de ziekte van Alzheimer te meten. Deze nieuwe meetmethodes kunnen objectiever en nauwkeuriger meten, vooral in een vroege fase van de ziekte. Ook is het minder belastend voor de deelnemer.

Deelnemers aan het onderzoek kregen 8 weken lang twee horloges om die activiteiten, slaap en hartslag maten. Ook kregen ze dagelijks een soort geheugenspelletje op hun telefoon, en een aantal vragen over hun stemming en slaap. Daarnaast gebruikten ze wekelijks een app, die met augmented reality een alledaagse activiteit nabootste op de smartphone. Optioneel konden deelnemers ook meedoen aan deel 2 van het onderzoek, waarbij we sensoren in huis installeerden, en deelnemers met een hoofdband sliepen. De lengte en methode van het onderzoek was intensief voor deelnemers. Daarom was het extra leuk om de resultaten van het onderzoek tijdens de deelnemersdag te presenteren.

Resultaten van het onderzoek

Als eerste onderzochten we of het überhaupt mogelijk was om dit soort nieuwe technologieën te gebruiken bij mensen met de ziekte van Alzheimer. We zagen inderdaad dat dit mogelijk was. Het werd echter wel steeds moeilijker als de ziekte erger werd. Er was bijvoorbeeld meer ondersteuning van de studie partner nodig. Als tweede onderzochten we of we veranderingen in het dagelijks leven konden vinden met behulp van de apps, apparaten en sensoren. Met sommige apps en apparaten kon dat inderdaad. Zo zagen we met behulp van de twee horloges dat mensen minder fysiek actief werden en meer sliepen als de ziekte erger werd. Met behulp van de augmented reality app konden we al verschillen detecteren in een heel vroeg stadium van de ziekte.

De toekomst

Het RADAR-AD onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is om met behulp van smartphone apps, activiteitenmeters en sensoren in huis verschillen in het dagelijks leven te detecteren bij mensen met de ziekte van Alzheimer. De resultaten van dit onderzoek kunnen gebruikt worden om onderzoek naar behandeling van de ziekte van Alzheimer te verbeteren. Er wordt nu meer onderzoek gedaan naar welke apps en apparaten we dan het beste kunnen gebruiken. Ook wordt onderzocht hoe we dit het beste en snelst mogelijk in de praktijk kunnen gebruiken.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via