Een vijfde tot een derde van de patiënten met aandoeningen aan het hart en de bloedvaten heeft geheugenstoornissen. Dit blijkt uit een publicatie van het Hart-Brein onderzoek. Deze resultaten onderstrepen het belang van een nauwe samenwerking tussen de afdelingen cardiologie en neurologie.
Geheugenproblemen, niet alleen bij alzheimer
Mensen met de ziekte van Alzheimer hebben vaak geheugenproblemen, maar wist u ook dat mensen met aandoeningen aan het hart en de bloedvaten geheugenproblemen kunnen hebben? Hier is tot op heden veel minder aandacht voor geweest. Terwijl het wel heel belangrijk is om dit te onderzoeken, omdat mensen met aandoeningen aan het hart en de bloedvaten risico lopen om dementie te ontwikkelen.
Uitgebreid en gestandaardiseerd geheugenonderzoek laat zien dat geheugenproblemen vaak voorkomen
Is er dan nog niet eerder gekeken naar geheugenproblemen bij mensen met aandoeningen aan het hart en de bloedvaten? Ja zeker wel, maar deze onderzoeken keken in 1 patiëntgroep tegelijk en maakten gebruik van een enkele test. Dit artikel komt voort uit het Hart-Brein onderzoek. Dit is een onderzoek dat wordt uitgevoerd in 6 academische ziekenhuizen en waar verschillende medische afdelingen aan meewerken. Voor dit artikel hebben wij in drie verschillende patiëntgroepen geheugenproblemen en andere mentale functies onderzocht. We hebben hierbij in elke groep precies dezelfde testen gebruikt om het geheugen en andere mentale functies te meten. Op deze manier konden we het voorkomen en het profiel van de problemen goed vergelijken tussen de groepen. Wij vonden dat 18% van de mensen met aandoeningen aan het hart en 36% van de mensen met aandoeningen aan de bloedvaten in de hals geheugenstoornissen had. Dit is een aanzienlijk deel.
>> Lees het artikel hier
Nauwe samenwerking tussen cardiologie en neurologie
Dit onderzoek onderstreept het belang van méér aandacht voor geheugenproblemen bij patiënten met aandoeningen aan hart en bloedvaten. De arts kan bijvoorbeeld aan de patiënt vragen of hij/zij klachten heeft van achteruitgang van het geheugen. Daarnaast kan een korte cognitieve screeningtest gebruikt worden om te kijken welke patiënten baat kunnen hebben bij nader onderzoek. In Amsterdam UMC zijn wij recent gestart met de hart-brein poli, waar internisten samenwerken met cardiologen, neurologen en neuropsychologen om deze patiënten met een groter risico op geheugenproblemen en dementie nader te onderzoeken. Een volgende stap in het onderzoek is nader bekijken hoe deze geheugenproblemen ontstaan en hoe we deze kunnen voorkomen.
>> De Hart-Brein poli in Amsterdam UMC staat onder leiding van prof. Majon Muller.
Onderzoek doen is samenwerken
Dit onderzoek is onderdeel van het Hart-Brein onderzoek. Het Hart-Brein onderzoek is maakt deel uit van het CVON (2018-18 & 2012-06 Hart Brein Connectie), een initiatief van de Hartstichting, NFU, KNAW en NWO/ZonMW”. Dit onderzoek is een samenwerking van 6 universitaire medische centra: Amsterdam UMC, locatie AMC en VUmc, Erasmus MC, LUMC, Maastricht UMC, en UMC Utrecht.