Afgelopen vrijdag was het weer zo ver: alweer de derde editie van de jaarlijkse SCIENCe dag! Tijdens de eerste editie brachten wij gezamenlijk een bezoek aan het Stedelijk Museum en vorig jaar bleven wij in het VUmc. Dit jaar gingen wij op stap naar kookstudio NINE, te vinden op de Amsterdam Zuidas. Mardou van Leeuwenstijn had de organisatie in handen, en heeft een prachtige dag neergezet; zelfs het weer werkte mee!
Zo’n 50 deelnemers hadden zich aangemeld voor de SCIENCe dag. Na een kop koffie gaven we een presentatie over de voortgang van het onderzoek. Wiesje van der Flier heette iedereen welkom, waarna Linda het stokje overnam om de stand van zaken van ons cohort te laten zien (al meer dan 300 deelnemers in het SCIENCe cohort!). Rosha Babapour vertoonde een gloednieuw informatie-filmpje over de ruggenprik. Dit was voor haar een uitgelezen kans om de doelgroep direct te vragen hoe we de video nog verder kunnen verbeteren. Inge liet vervolgens zien dat met de recente ontwikkeling van nieuwe laboratoriumtechnieken de mogelijkheid om biomarkers in het bloed te meten steeds realistischer wordt. Tessa vertelde dat klachten van somberheid niet duidelijk gerelateerd zijn aan amyloidstapeling in de hersenen in het SCIENCe cohort. Francien sloot de rij, en gaf een indruk van haar onderzoeksresultaten op het gebied van voeding. De precieze relatie tussen voeding met dementie blijkt ingewikkeld te zijn, dus het kost een boel rekenkracht en geduld om grip te krijgen op dit belangrijke onderwerp.
Na dit uur aan wetenschappelijke updates, rommelden de maagjes. Het was echter nog niet direct tijd voor de lunch; daar moesten wij eerst gezamenlijk nog hard voor aan de slag (of eigenlijk: aan de kook). Iedereen heeft de handen flink laten wapperen en meegeholpen aan de bereiding van de lunch. Garnalen werden gepeld, couscous gekookt en groenten voor de salade gesneden. En wat was het resultaat lekker! De echte koks namen het stokje van ons over en zorgden dat alles over mooie schalen verspreid werd (en deden de afwas), en toen kon de lunch echt beginnen. Dit bood ook ruim de gelegenheid om met de onderzoekers verder te praten over het onderzoek, en al het andere wat maar ter tafel kwam.
Wij, het SCIENCE team, vonden het een geslaagde dag, en de geluiden onder de deelnemers waren ook positief. Wat zijn wij trots dat wij zulke enthousiaste, geïnteresseerde deelnemers hebben, en wij kijken nu alweer uit naar de volgende SCIENCe dag! Maar nu eerst; met hernieuwde energie verder met het data verzamelen en analyseren. Met uw hulp komen we zo steeds een klein stapje dichterbij oplossingen voor Alzheimer.
Verder lezen over SCIENCe? Dat kan hier.