Hersenverbindingen in kaart brengen met een MRI scan
Voor een goed functionerend brein is goede communicatie tussen hersengebieden van groot belang. Deze communicatie gebeurt via hersenverbindingen. Om deze hersenverbindingen heen zit een isolerende laag genaamd myeline. Net zoals er een isolerende mantel om een elektriciteitsdraad heen zit zodat de stroom ongestoord van A naar B vloeit, zorgt myeline er in de hersenen voor dat de elektrische signalen snel van het ene hersengebied in het andere hersengebied aankomen. De hoeveelheid myeline in de hersenen kun je meten met een MRI scan. Wetenschappers denken dat er bij mensen met de ziekte van Alzheimer een afname is van hersencellen en hersenverbindingen met myeline maar dit was tot voor kort moeilijk te meten in patiënten.
Een nieuwe MRI techniek, die al langer wordt gebruikt bij onderzoek naar onder andere MS, is nu voor het eerst toegepast bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Wiesje Pelkmans, onderzoeker bij Alzheimercentrum Amsterdam, vond met deze nieuwe techniek iets verrassends. De MRI-waarden gaven aan dat de hoeveelheid myeline leek toe te nemen bij mensen met de ziekte van Alzheimer. Dit resultaat was tegen de verwachting in. In eerder onderzoek, waarbij werd gekeken naar hersenen van mensen die zijn overleden met de ziekte van Alzheimer, werd vastgesteld dat er een afname van myeline in de hersenen is, geen toename.
Waarom is deze ontdekking relevant?
Wat betekenen deze bevindingen nu precies? We moeten bij wetenschappelijk onderzoek altijd kritisch blijven en voorzichtig omgaan met de informatie die hersenscanners ons geven. We kunnen namelijk nog steeds niet direct in de hersenen kijken om precies te weten wat er aan de hand is. In dit onderzoek vonden we een onverwacht resultaat gebruikmakend van een nieuwe MRI techniek. We kunnen daaruit concluderen dat deze MRI techniek niet geschikt is om hersenverbindingen te meten bij mensen met de ziekte van Alzheimer; hoogstwaarschijnlijk meet de nieuwe MRI techniek iets heel anders dan myeline, waardoor de waarden onverwacht leken toe te nemen. Het is een volgende taak om verder uit te zoeken wat deze nieuwe techniek dan wel precies meet.
>> Lees het wetenschappelijke artikel hier.