Wie zijn wij? Even voorstellen
Dewi Caton, neuropsycholoog en promovendaDewi Caton: Ik ben neuropsycholoog en promovenda bij de NEwTON studie van Alzheimercentrum Amsterdam. Al sinds mijn 6e doe ik aan vechtsport, de laatste jaren haal ik veel plezier uit kickboksen. Met de NEwTON studie combineer ik mijn passie voor hersenonderzoek met mijn liefde voor vechtsport. Ons onderzoek naar de gevolgen van de herhaaldelijke klappen op het hoofd tijdens deze sport, maar ook andere contactsporten, gaat hopelijk bijdragen aan kennis en zorg maar ook aan de veiligheid binnen de sport. Dit maakt de studie veelzijdig en heel interessant! |
|
Suzan van Amerongen, arts en promovendaSuzan van Amerongen: ik ben arts en promovenda en houd mij, samen met Dewi en projectleider Jort Vijverberg, de komende jaren bezig met de NEwTON studie. Ik ben altijd al gefascineerd door sport en de hersenen; wat drijft mensen om tot een (top)sport prestatie te komen en wat doet sport met de hersenen, zowel in de positieve als negatieve zin. Al deze interessegebieden komen samen bij mijn werk voor de NEwTON studie. In het dagelijks leven ben ik zelf ook graag in beweging en heb ik laatst mijn eerste marathon gelopen. |
Chronische traumatische encefalopathie (CTE)
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er een verband bestaat tussen sporten met herhaaldelijk hoofdletsel, bijvoorbeeld: vechtsporten, rugby, voetbal, en progressieve hersenschade. Chronische traumatische encefalopathie (CTE) is zo’n progressieve hersenaandoening die gevonden wordt bij oud-sporters. We weten alleen nog heel weinig over CTE; welke klachten ervaren mensen met CTE? Wie loopt er precies risico op CTE? Hoe verloopt deze ziekte over de tijd? Welke kenmerken zien we op hersenscans, in het bloed of in het hersenvocht bij CTE patiënten? Op deze vragen proberen we antwoord te krijgen met de NEwTON studie.
Wat doet de NEwTON studie?
De NEwTON studie is inmiddels al in volle gang. De afgelopen maanden hebben wij al enkele (oud) voetballers, (kick)boksers, rugbyers en ijshockeyers mogen ontvangen op de polikliniek. De deelnemers van de NEwTON studie hebben een verhoogd risico op CTE. Zij hebben in het verleden vaak klappen op het hoofd gekregen tijdens hun sportcarrière en ervaren nu klachten in het denkvermogen, gedrag of met bewegen. Deelnemers worden uitgebreid onderzocht door middel van een neuropsychologisch onderzoek, vragenlijsten, bloedonderzoek, ruggenprik voor hersenvocht afname en een MRI-scan. Jaarlijks komen de deelnemers terug, zodat het beloop van de klachten goed in de gaten kan worden gehouden.
Meedoen?
Bent u of kent u iemand die wilt meedoen aan de NEwTON studie? Wij zijn nog steeds op zoek naar deelnemers.
De criteria voor deelname zijn:
- Leeftijd tussen de 45 en 75 jaar oud zijn
- Meer dan zes jaar op hoog amateur of professioneel niveau deelname aan contactsport met recidiverend hoofdimpact. Denk hierbij aan voetbal (met veelvuldig koppen), gevechtssport, rugby, ijshockey, American Football.
- Langer dan 12 maanden veranderingen in:
- Denkvermogen (geheugen, concentratie, planning, taal, oriëntatie) en/of
- Gedrag (korter lontje, explosief)
Mensen die voldoen aan de criteria en al een neurologische diagnose hebben gekregen (bijvoorbeeld de ziekte van Alzheimer, Parkinson of vasculaire dementie), kunnen ook deelnemen aan de NEwTON studie.
Vragen of interesse?
Mail dan naar newton@amsterdamumc.nl
Meer informatie
Beeld: Pixabay