Doneer nu
Handleiding

Even voorstellen: nieuw lid van het SCIENCe poli-team

december 2018
Delen

Even voorstellen! Mijn naam is Deborah Schoonhoven, en ik ben sinds december 2017 werkzaam bij het Alzheimercentrum, op het MANTA-onderzoek. Na het afronden van mijn studie Geneeskunde aan het LUMC, ben ik direct begonnen als promovendus bij het Alzheimercentrum, waarbij ik kijk naar specifieke veranderingen in de hersennetwerken van mensen met de ziekte van Alzheimer. Tijdens mijn studie ontwikkelde ik al snel een interesse in de neurologie; het feit dat we nog steeds niet alles weten over hoe de hersenen precies werken fascineert mij. Daarnaast kwam ik tijdens mijn werk in het ziekenhuis veel in aanraking met patiënten met dementie en zag de invloed die deze diagnose heeft op hun leven, en dat van hun naasten. Vandaar dat ik mij na mijn afstuderen besloot te richten op het onderzoeken van het ontstaan van de ziekte van Alzheimer.

Omdat het MANTA-project deelnemers benadert die ook in het SCIENCe-onderzoek zitten, help ik als arts de SCIENCe-onderzoekers met het zien van deelnemers op de polikliniek. Tijdens dit spreekuur zien we mensen met geheugenklachten zonder afwijkingen bij het aanvullend onderzoek (‘subjectieve geheugenklachten’) jaarlijks terug. Dit is belangrijk, want vroege veranderingen in de hersenen bij de ziekte van Alzheimer kunnen ook bij mensen zonder klachten aanwezig zijn. Doordat mensen met subjectieve geheugenklachten gevolgd worden over de tijd, kunnen zij ons helpen een bijdrage te leveren aan het ontrafelen van de ziekte van Alzheimer.

Naast het zien van patiënten op de SCIENCe-poli, ben ik druk bezig met het MANTA-onderzoek. MANTA staat voor “Meg in Alzheimer’s disease: unravelling the underlying Network to explain the stereotypical spread of TAu protein”. Binnen dit onderzoek meten wij bij zowel mensen met subjectieve geheugenklachten, als mensen met een diagnose dementie, de hersenactiviteit door middel van een MEG-scan (magnetoencefalografie). Een MEG meet aan de hand van magnetische velden de activiteit van de hersenen. De MEG-scan vergelijken we met PET-scans waarop het tau-eiwit is afgebeeld. Het tau-eiwit lijkt een belangrijke rol te spelen binnen de ziekte van Alzheimer. Zo hangt het bijvoorbeeld nauw samen met schade aan de hersenen en met geheugenklachten. Het doel van het MANTA-onderzoek is om te kijken of bij mensen met de ziekte van Alzheimer de hersennetwerken zich zo gedragen dat het de verspreiding van tau-eiwit stimuleert.

Binnen Alzheimercentrum Amsterdam zijn we hard aan het werk om meer te weten te komen over de ziekte van Alzheimer; iets waar ik graag mijn steentje aan bijdraag. Zo komen we hopelijk dichter bij een oplossing om de ziekte behandelbaar te maken.

Tot ziens op de polikliniek (of bij de MEG-scan)!!

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via