Even voorstellen! Mijn naam is Inge Verberk, sinds juli 2017 ben ik werkzaam binnen het SCIENCe onderzoeksteam. Ik werk in het neuro-chemisch laboratorium, waar ik signaalstoffen in het bloed en in het hersenvocht onderzoek. Uw buisjes met bloed en hersenvocht komen dus bij mij terecht. Naast deze hoofdtaak, help ik de SCIENCe artsen en neuropsychologen op de achtergrond ook met organiserende en controlerende taken. Ik ben dus vooral “aan de achterkant” aan het werk, daardoor kent u mijn waarschijnlijk niet.
Waar richt mijn onderzoek zich op?
Ik wil graag op een eenvoudige manier kunnen meten of Alzheimer ziekteprocessen gaande zijn en of ze veranderen door de tijd. Een bloedtest zou hiervoor een uitstekende kandidaat zijn. Bloed is eenvoudig om af te nemen. Daarnaast bestaat ieder mens voor 7% uit bloed (in totaal vaak meer dan 4 of 5 liter), dus een buisje van 10 milliliter kunt u makkelijk missen.
Waarom bestaat er nog geen alzheimer bloedtest?
Er zullen toch wel meer mensen bedacht hebben dat bloed een makkelijk af te tappen informatiebron is? Dat is zo, maar signaalstoffen uit de hersenen zijn maar in een hele kleine hoeveelheid in het bloed aanwezig. Zeker de stoffen die specifiek een ziekteproces weergeven. Tot voor kort konden we deze stoffen nog niet nauwkeurig genoeg meten om daar iets mee te kunnen, maar door recente technologische ontwikkelingen is daar verandering in gekomen. En die nieuwe technieken hebben wij in het VUmc bij het neuro-chemisch lab beschikbaar. Een nieuwe deur is geopend dus! Het vergt wel nog de nodige tijd voordat de bloedtest net zo goed zal zijn als de test in het hersenvocht, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend!
Op welke groep personen richt ik mij met name?
Ik wil met name een bloedtest ontwikkelen voor de aller-vroegste stadia van de ziekte van Alzheimer. Als u zich bedenkt dat de ziekte van Alzheimer al zo’n twintig jaar aan de gang is vóórdat de eerste symptomen tot uiting komen, dan is daar met name de grootste winst te behalen. Het is mijn droom om een bloedtest te ontwikkelen die kan helpen aantonen of het ziekteproces al gaande is bij op dat moment nog gezonde mensen. Zeker als er in de toekomst medicijnen voor alzheimer beschikbaar zijn worden dit soort tests, die vroeg op een eenvoudige manier kunnen aangeven wie de ziekte heeft, heel belangrijk. Op basis van de bloedtest kunnen we dan mensen doorverwijzen voor preciezere diagnostiek en uiteindelijk behandeling op maat!
Wens u veel succes!