Sinds enige tijd mag de amyloïd PET scan gebruikt worden in de patiëntenzorg om alzheimer in de hersenen vast te stellen. Er bestaan gebruikscriteria die aangeven wanneer het nuttig is om een amyloïd PET scan te maken. Maar hoe bruikbaar zijn deze criteria eigenlijk in de geheugenpolikliniek? Arno de Wilde zocht dat uit in het kader van het ABIDE project.
Amyloïd PET is belangrijk voor het vaststellen van alzheimer in de hersenen
De ziekte van Alzheimer kenmerkt zich door het neerslaan van kluwens eiwitten in de hersenen, waaronder het zogenaamde amyloïd eiwit. Sinds een aantal jaren kunnen we dit bij het leven vaststellen met de amyloïd PET scan. De PET scan laat zien in welke hersengebieden het amyloïd eiwit zich opstapelt.
Van toepassing in de wetenschap naar toepassing in de patiëntenzorg
Amyloïd PET werd vooral gebruikt in wetenschappelijk onderzoek. Sinds enkele jaren mag deze methode echter ook in de patiëntenzorg worden ingezet als hulpmiddel bij de diagnose van alzheimer. Deze toestemming geeft echter nog niet aan bij welke mensen de amyloïd PET het beste kan worden ingezet in de patiëntenzorg. Om dit te bepalen heeft een speciale werkgroep criteria opgesteld voor het gebruik van amyloïd PET in de patiëntenzorg. Er kleven echter een paar nadelen aan deze criteria. Zo zijn ze bijvoorbeeld gebaseerd op meningen van enkele artsen en is de omschrijving vrij ruim. Hoe bruikbaar zijn deze criteria eigenlijk?
De huidige amyloïd PET gebruikscriteria zijn niet precies genoeg
Om dit uit te zoeken hebben wij de amyloïd PET gebruikscriteria toegepast op de patiëntengroep van Alzheimercentrum Amsterdam. Bij Alzheimercentrum Amsterdam zien wij een diverse patiëntengroep, met verschillende onderliggende ziektes en in verschillende stadia van de ziektes. Belangrijk is dat wij de patiënten niet selecteerden voordat wij de gebruikscriteria toepasten, maar dat wij alle nieuwe patiënten uitnodigden voor deelname. Wij vonden dat de huidige criteria niet alle patiënten selecteren die mogelijk baat hebben bij het maken van een amyloïd PET scan. Andersom selecteren de criteria ook mensen waar de PET scan niet leidt tot een betere uitkomst, zoals een verandering van diagnose of behandeling of meer zekerheid over de diagnose. Ons onderzoek laat zien dat er behoefte is aan betere methoden om patiënten te identificeren die baat hebben bij aanvullende diagnostiek zoals de amyloïd PET scan. Dit onderzoek is een goede eerste stap om de gebruikscriteria voor het gebruik van amyloïd PET scan in de patiëntenzorg verder te verfijnen.
>> Lees de publicatie hier
Dit onderzoek is deel van het ABIDE project dat subsidie kreeg in het kader van Deltaplan Dementie (ZonMW Memorabel Nr 733050201). PET scans werden bekostigd door Piramal Neuroimaging, dat nu Molecular Life Imaging heet.