Doneer nu
Handleiding

Publicatie: het amyloid en het GFAP eiwit samen in een bloedtest voor de ziekte van Alzheimer

november 2020
Delen

De ziekte van Alzheimer wordt gekenmerkt door het amyloid-eiwit

De ziekte van alzheimer wordt gekenmerkt door onder andere de samenklontering van het eiwit-amyloid in de hersenen. De aanwezigheid van amyloid in de hersenen konden wij al goed meten door het meten van het amyloid-eiwit in het hersenvocht, verkregen middels een ruggenprik. Daarnaast konden wij het meten door het maken van hersenscans waarop wij het amyloid-eiwit kunnen aankleuren. Sinds kort kunnen wij het amyloid-eiwit ook meten in het bloed. Naast het amyloid eiwit kunnen wij ook nog andere eiwitten in het bloed meten die mogelijk samenhangen met de amyloid samenklontering in de hersenen.

Alzheimerspecifieke eiwitten meten in het bloed

Wij hebben onlangs hebben een nieuw artikel gepubliceerd in het tijdschrift Alzheimer’s Research & Therapy, met als titel “Combination of plasma amyloid beta(1-42/1-40) and glial fibrillary acidic protein strongly associates with cerebral amyloid pathology”. In dit artikel hebben wij onderzocht hoe goed een combinatie van specifieke ziekte-eiwitten, gemeten in het bloed, de aanwezigheid van de ziekte van Alzheimer in het brein kan identificeren. Dit hebben wij onderzocht in zowel mensen met als zonder duidelijke stoornissen van het denkvermogen.

Amyloid combineren met het GFAP-eiwit om alzheimer aan te tonen

Wij hebben gevonden dat een combinatie van het amyloid eiwit en een eiwit dat betrokken is bij ontstekingsreacties in de hersenen, het GFAP-eiwit, samen een goede bloedtest vormen om de ziekte van Alzheimer aan te tonen. Dit is goed nieuws, want een bloedtest is makkelijker uit te voeren en breder in te zetten in de dagelijkse praktijk dan bijvoorbeeld de test in het hersenvocht. De bloedtest is nog net niet even goed als de test in het hersenvocht, dus daar gaan we nog verder aan werken. We hopen op een toekomst waarin we een bloedtest in kunnen zetten in de diagnostiek.

>> Lees de originele, Engelstalige publicatie hier.

Dit onderzoek hebben wij kunnen uitvoeren met name uit onderzoeksgelden van Gieskes-Strijbis Fonds, Alzheimer Nederland en Health~Holland.

DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via