De relatie van frontotemporale dementie, muziekperceptie en sociale cognitie
Bij frontotemporale dementie kan zowel de emotieherkenning en inlevingsvermogen (sociale cognitie) als de muziekperceptie aangetast raken. Stoornissen in het sociaal functioneren zijn vaak moeilijk te testen, wat kan leiden tot vertraging bij het stellen van een juiste diagnose, met alle gevolgen van dien. Er is bewijs dat stoornissen in de muziekverwerking een relatie hebben met stoornissen in de sociale cognitie bij frontotemporale dementie. Meer kennis over deze relatie kan bijdragen aan de diagnostiek van deze ziekte. Om beter te snappen wat de relatie is tussen frontotemporale dementie, muziekperceptie en sociale cognitie is het belangrijk om te weten of ze anatomische overlap vertonen. Anatomische overlap betekent dat de ziekte en de functies (deels) in dezelfde hersenbegieden voorkomen.
Het artikel: een samenvoeging van 303 artikelen
Wij hebben onlangs een artikel gepubliceerd in het tijdschrift ‘Brain and Cognition’ met als titel ‘Frontotemporal dementia, music perception and social cognition share neurobiological circuits: A meta-analysis’. In dit artikel hebben we 303 artikelen met hersenscans samengevoegd om te kijken of de hersengebieden die aangetast worden door frontotemporale dementie overlappen met hersengebieden die nodig zijn voor muziekperceptie en sociale cognitie.
>> Lees het artikel hier.
Overlappende hersennetwerken
Ons onderzoek heeft aangetoond dat hersengebieden die aangetast worden door frontotemporale dementie grotendeels overlappen met hersengebieden die nodig zijn voor muziekperceptie en sociale cognitie. Sterker nog: zowel muziekperceptie als sociale cognitie spreken belangrijke hersennetwerken aan die aangetast worden door frontotemporale dementie. Deze resultaten suggereren dat stoornissen in de muziekperceptie kunnen bijdragen aan de diagnostiek van frontotemporale dementie.
Ons vervolgonderzoek richt zich op het uitzoeken welke elementen van muzikale vaardigheden kunnen helpen bij het vroeg opsporen van frontotemporale dementie. Wij maken gebruik van geavanceerde methoden om muzikale vaardigheden te meten en gebruiken geautomatiseerde softwareprogramma’s om lichamelijke reacties te registreren. Lees hier meer over het onderzoek MELODIA