Onlangs hebben we bij het Alzheimercentrum de Alzheimer 10-daagse ‘gevierd’ met tien evenementen rondom Wereld Alzheimerdag. De SCIENCe-dag was dit jaar onderdeel van de Alzheimer 10-daagse. In de nazomerzon op zaterdagmiddag 14 september stond het SCIENCe-team klaar om de deelnemers te ontvangen met koffie en thee.
De middag begon met een presentatie van onze onderzoekers. Promovendus Jarith Ebenau beet het spits af met een overzicht van de stand van zaken binnen het SCIENCe-onderzoek. Er zijn inmiddels meer dan 400 deelnemers en een aantal van u is inmiddels voor de zesde keer op de poli geweest. We zijn hier heel blij mee! De informatie die we verzamelen door de hoeveelheid deelnemers en juist ook het langjarig volgen is heel waardevol.
Vervolgens gaf Prof. dr. Wiesje van der Flier een fascinerende update over onderzoek naar Alzheimer biomarkers. Biomarkers zijn stoffen die een indicatie geven dat er alzheimer-hersenschade aanwezig is. Ingewikkelde materie, maar door de ontwikkeling van een speciale rekenmethode (via een app) kan de waarschijnlijkheid van de ontwikkeling van de ziekte nu al voorspeld worden bij mensen met milde cognitieve stoornissen (MCI). Bij cognitief normale mensen zoals de deelnemers van het SCIENCe-onderzoek helpen de biomarkers op groepsniveau, maar is het nog te vroeg om individuele uitspraken te doen.
Promovendus Inge Verberk bracht ons op de hoogte van haar interessante onderzoek naar bloedbiomarkers. Door de ontwikkeling van deze methode hoeft er in de toekomst bij minder mensen hersenvocht middels een ruggenprik afgenomen te worden, maar volstaat bloedafname. Hoe mooi is dat?
Hierna vertelde promovendus Linda Wesselman over ‘HalloHersenen’, een online leefstijl programma dat tips en informatie geeft die bijdragen aan de hersengezondheid. Gebruik van dit programma stimuleert mensen om een gezonde leefstijl aan te nemen en de hersenen te blijven trainen.
En ten slotte sloot Wiesje van der Flier af met een verhaal over de invloed van muziek op de hersenen. Muziek heeft de geweldige eigenschap om de hersenen te activeren, en dat heeft weer een positieve invloed op onze gemoedstoestand. Van muziek worden we blij!
Het slotverhaal van Wiesje nodigde ons uit om samen muziek te maken. Hiervoor hebben Alberto de Sousa uitgenodigd. Hij verstaat de kunst om mensen in een korte tijd samen te laten musiceren. Bij aanvang zagen we nog serieuze gezichten, soms ook wat sceptisch, want ‘zo maar muziek maken, kan dat wel?’ Maar naar gelang de tijd vorderde kwam er bij iedereen een lach op het gezicht. Uiteindelijk hebben we met elkaar een echte Braziliaanse drumband neergezet. Oorverdovend en heel erg leuk (het was tot het station te horen).
Trommelen is hard werk en maakt dorstig, dus de middag werd afgesloten onder het genot van een drankje en tijd voor goed gesprek met de verschillende deelnemers.
Het was fijn om iedereen gezien te hebben en we willen iedereen die gekomen is hartelijk danken! Zonder deelnemers geen SCIENCe en zonder SCIENCe geen SCIENCe-dag!
Save the date: Op 14 november promoveert Rosalinde Slot (u kent haar nog uit de beginjaren van het SCIENCe onderzoek!), houdt uw mail in de gaten, de uitnodiging volgt.