Doneer nu
Handleiding

SCIENCe naar “City of Angels”

juli 2019
Delen

De internationale werkgroep met interesse in subjectieve vergeetachtigheid

Wereld Alzheimercongres

De laatste ochtend van het wereld Alzheimercongres in Los Angeles. Ik zit met zo’n grote Amerikaanse kop koffie bij “the corner bakery”, een ontbijt-tentje waar ze grossieren in muffins, eieren met spek, cream cheese bagels en andere Amerikaanse heerlijkheden. Deze week verzamelden zich hier bijna 6000 onderzoekers; een snelkookpan voor het uitwisselen van resultaten, opdoen van ideeën, versterken en initiëren van nieuwe samenwerkingen.

SCIENCe ‘on stage’

Voor het SCIENCe onderzoek was het een mooie week. We begonnen op zaterdag met de zogenaamde pre-conference: we kwamen met een groep van ongeveer 60 mensen met specifieke interesse in het onderwerp vergeetachtigheidsklachten bij elkaar. Ik heb de eer om dit groepje voor te zitten, en vanuit ons centrum beet Denise Visser het spits af, met een voordracht over de tau-PET resultaten. Binnen deze groep hebben we vooral hechte banden met de collega’s uit Duitsland (Linda was daar de afgelopen maanden!) en met de collega’s uit Boston (daar was Sietske vorig jaar!). Later in de week hadden we werkoverleggen over specifieke samenwerkingsprojecten. Door gegevens samen te voegen kunnen we grotere stappen maken. Vooral Jarith is nauw betrokken bij deze projecten.

Op zondag hebben we een symposium georganiseerd over vergeetachtigheid. Jarith presenteerde de Amsterdamse gegevens van het SCIENCe cohort. Ze laat zien dat je met gegevens over hersenscans en biomarkers achteruitgang kunt voorspellen. Daarbij beginnen we echt te merken hoe de steeds langere follow-up ons helpt (sommige deelnemers zijn al 5x terug gekomen!) om steeds betrouwbaardere uitspraken te doen. Het is overigens belangrijk om te realiseren dat de resultaten iets zeggen op groepsniveau – we kunnen het niet direct vertalen naar een individu. Daarvoor zijn nog veel meer data en nog langere follow-up nodig. En daar zijn we natuurlijk hard mee bezig! Ook Inge gaf een presentatie over de voortgang in het onderzoek naar het bloedonderzoek. Dit onderwerp krijgt veel aandacht op het congres; onderzoekers wereldwijd zijn er razend druk mee, en SCIENCe doet mee!

Volgend jaar in Amsterdam

Een congres is natuurlijk ook belangrijk voor het groepsgevoel binnen de eigen groep. Gedurende de week was er net wat meer tijd om bij te praten, te horen hoe het gaat, en waar de ander mee bezig is. Dat geeft inspiratie voor weer een jaar onderzoek doen. En het mooiste is – volgend jaar strijkt het wereld Alzheimercongres neer in Amsterdam! Wij verheugen ons nu al, en zijn van plan om er het meest memorabele congres ooit van te maken.

Lees hier meer blogs over het SCIENCe onderzoek.
Lees hier meer informatie over het SCIENCe onderzoek.

SCIENCe presentaties op het AAIC congres

De Alzheimercentrum Amsterdam groep op het AAIC
DEEL
0 Reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
Volg ons via