Nadat de diagnose Alzheimer is gesteld, kunnen er veel vragen spelen bij patiënten en naasten op de geheugenpoli: Dokter, wat kan ik verwachten? Welke impact hebben mijn symptomen op mijn kwaliteit van leven? Hoelang kan ik nog thuis blijven wonen? Wat is mijn levensverwachting?
In het wetenschappelijke tijdschrift BMC Alzheimer’s Research & Therapy publiceren Arenda Mank en collega’s twee artikelen die over onderzoek gaan naar de kwaliteit van leven bij patiënten met de ziekte van Alzheimer, hoelang patiënten thuis kunnen blijven wonen en wat de levensverwachting is.
Kwaliteit van leven
De ziekte van Alzheimer bestaat uit verschillende fases, waaronder een lang voorstadium waarbij er nog geen sprake is van dementie (pre-dementie stadium) en het dementie stadium. We hebben onderzocht hoe kwaliteit van leven verloopt nadat de ziekte van Alzheimer is gediagnosticeerd, zowel in het pre-dementie als in het dementie stadium. In de loop van de tijd vindt er verlies van kwaliteit van leven plaats in alle stadia van de ziekte van Alzheimer, maar de snelste achteruitgang zagen we in het dementia stadium.
Opname verpleeghuis en levensverwachting
Daarnaast hebben we statistische modellen ontwikkeld om te voorspellen hoelang patiënten thuis blijven wonen en wat de levensverwachting is. Dit deden wij opnieuw voor zowel patiënten in het pre-dementie als het dementie stadium. Voor de voorspelling van deze uitkomsten gebruikten wij verschillende gegevens, waaronder leeftijd, geslacht, gezondheid, cognitief functioneren en biomarkers uit MRI en de ruggenprik. We vonden dat er voor de modellen veel verschillende gegevens nodig zijn en dat tijdsduur tot opname verpleeghuis en levensverwachting niet zo makkelijk te voorspellen is.
Belang van dit onderzoek
Kennis over het beloop van kwaliteit van leven, opname verpleeghuis en levensverwachting kan helpen om patiënten en naasten te informeren op de geheugenpoli en voor het evalueren van toekomstige behandelingen van de ziekte van Alzheimer.
Lees hier de originele Engelse publicaties
1. A longitudinal study on quality of life along the spectrum of Alzheimer’s disease
Arenda Mank is aangesteld op het ADDITION project. Beide artikelen zijn ook gerelateerd aan het ABOARD project.