Aan het eind van het Wereld Alzheimercongres AAIC dat dit jaar plaatsvond in Philadelphia in de Verenigde Staten, kijk ik terug op een intensieve week gevuld met presentaties van nieuwe resultaten, projectbesprekingen en ontmoetingen met oude vrienden en nieuwe collega’s. De ontwikkelingen in het veld gaan snel, niet eerder volgden nieuwe resultaten elkaar zó snel op, en vertaalt nieuwe kennis zich door naar de maatschappij. Bijzonder om hier onderdeel van te zijn. Vooral omdat ik dit jaar de eer had om voorzitter te zijn van de Scientific Program Committee van het congres.
Alzheimermedicijnen
Op het Wereld Alzheimercongres was veel aandacht voor de nieuwe medicijnen die het ziekteproces van alzheimer aangrijpen. Nieuwe onderzoeksresultaten op basis van nieuwe analyses en langere follow-up, maar ook de eerste ervaringen van artsen in verschillende landen op de wereld waar de medicijnen inmiddels beschikbaar zijn. Veel internationale collega’s waren verbaasd over het recente besluit van de EMA om het medicijn Lecanemab niet in Europa toe te laten.
Aandacht voor leefstijl
Oók was er veel aandacht voor nieuwe ontwikkelingen rondom leefstijl interventies. Het World Wide FINGERS netwerk verbindt inmiddels 68 landen. Samen brengen zij kennis over de relatie tussen leefstijl en hersengezondheid verder door het delen van kennis en ervaring. En ook in Nederland zijn we hier onderdeel van, met FINGER-NL. Ook presenteerde de Lancet-commissie een update waaruit blijkt dat ongeveer 45% van alle dementiegevallen wereldwijd voorkomen kan worden door 14 beïnvloedbare risicofactoren aan te pakken.
ABOARD
Juist de onderwerpen waar we in ABOARD aan werken: diagnose, predictie, preventie en communicatie staan centraal op AAIC. Trots op de ABOARD onderzoekers die fantastische exposure hadden, van plenaire voordracht (onze eigen Henne Holstege!), belangrijke paneldiscussies en presentaties tot aan posters. Blij met de kans die Jort Vijverberg kreeg om het ABOARD-cohort te presenteren voor internationale collega’s. En heel trots ben ik op de nieuwe release van ons platform ADappt.health met informatie over diagnose, prognose en behandeling!
Onderzoek en het klimaat
Het is belangrijk om met onderzoekers en collega’s van over de hele wereld onderzoeksresultaten uit te wisselen. Tegelijk is de balans lastig. Want in deze tijd waar we ons steeds beter bewust zijn van klimaatveranderingen, zijn we ons ook steeds beter bewust van de vluchten die we maken. Sinds COVID-19 is AAIC ook online te volgen. Dit jaar met meer dan 5000 deelnemers online, waarvan een heel deel bij ons in Amsterdam! Zo hadden we dit jaar naast de groep die mee ging naar Philadelphia, ook een flinke groep die AAIC vanuit huis volgde, inclusief het gezamenlijk volgen van online sessies. Mooie ontwikkeling!
En nu – terug naar Amsterdam. Een hoopvolle tijd om in alzheimeronderzoek te werken, want de ontwikkelingen gaan supersnel. Fijn dat we in Alzheimercentrum Amsterdam, en met het ABOARD project juist werken aan de onderwerpen die ertoe doen.