Boek Beryl van Praag ‘omdat je hersenen worden uitgegumd’
Datum: 10 februari 2022Gisteren heeft Beryl van Praag haar boek ‘omdat je hersenen worden uitgegumd’ overhandigd aan Yolande Pijnenburg en Hanneke Rhodius-Meester. Het boek is een eerbetoon aan haar moeder. Haar levensverhaal, om het uitgummen een beetje tegen te gaan. Medisch directeur Yolande Pijnenburg heeft voor het boek een prachtig voorwoord geschreven. Klinisch geriater en onderzoeker Hanneke Rhodius-Meester vertelt in het boek over haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer waar de volledige opbrengst van ‘omdat je hersenen worden uitgegumd’ naar toe gaat.
Het boek kost 14,95,- (incl verzendkosten) en is te bestellen op de website: >> Bestel het boek hier
Over ‘omdat je hersenen worden uitgegumd’
Actrice Beryl van Praag heeft het boek ‘omdat je hersenen worden uitgegumd’ speciaal voor haar moeder Pia geschreven. Tijdens een interview met LINDA.nl vertelt Beryl over haar motivatie voor het schrijven van haar boek. Beryl is altijd erg close geweest met haar moeder Pia (79). Helaas kregen ze 2,5 jaar geleden te horen dat Pia de ziekte van Alzheimer heeft. “Dat begon met dingen vergeten, maar werd steeds ernstiger. Gedurende het proces van haar ziekte ben ik erachter gekomen hoe Alzheimer werkt. Van buitenaf worden je hersenen langzaam uitgegumd. Daarom heb ik het boekje ook omdat je hersenen worden uitgegumd genoemd en speciaal voor haar geschreven. Het helpt haar het verleden zo lang mogelijk te onthouden.
“Ik wil niet dat mijn moeder haar leven vergeet”, vertelt Beryl van Praag aan LINDA.nl.
>> Gehele interview met Beryl op LINDA.nl
Over Hanneke haar onderzoek
Dokter, wat heb ik?’, ‘Wat kan ik ertegen doen?’ ‘Hoe gaat het verder?’ Als klinisch geriater ziet Hanneke mensen met geheugenproblemen; veelal met dezelfde vragen. Vragen waar zij het antwoord (nog) niet op weet. Want ondanks de enorme vooruitgang in onderzoek, blijft diagnostiek van dementie lastig. Daarom ontwikkelde ze in een groot Europees project een computertool die de arts ondersteunt bij die lastige diagnostiek van dementie. De computertool combineert – met behulp van kunstmatige intelligentie – de verschillende testresultaten van de patiënt, en geeft deze duidelijk weer. Daarmee heeft de arts meer zekerheid over de diagnose. En begrijpt de patiënt en zijn naasten beter wat er aan de hand is.
Haar grootste wens is om nu ook het diagnostisch onderzoek te verbeteren. Want geheugentesten vinden mensen vaak vervelend. En zo’n test thuis doen, is veel fijner én bovendien handiger zeker in tijden van corona. Daarom wil Hanneke een online cognitieve thuistest door ontwikkelen. Doel is: Om diagnostiek op maat, aansluitend bij de wens van de patiënt, haalbaar te maken. Van de eerste test thuis tot de diagnose op de geheugenpolikliniek.
‘‘De opbrengst van dit boekje helpt mij om dit onderzoek mogelijk te maken.” Hanneke Rhodius-Meester