Doneer nu

Dementie Update 2024: nieuwe inzichten en hoopvolle perspectieven

Datum: 28 maart 2024 Dementie Update 2024: nieuwe inzichten en hoopvolle perspectieven
Delen

Ruim tweehonderd zorgprofessionals, casemanagers en andere geïnteresseerden waren donderdag 21 maart aanwezig op de Dementie Update in Amsterdam. Tijdens de door Alzheimercentrum Amsterdam goed georganiseerde dag kwamen er veel verschillende onderwerpen aan bod, zowel op klinisch en wetenschappelijk als op psychosociaal gebied.

Nadat Yolande Pijnenburg, medisch directeur van Alzheimercentrum Amsterdam, de dag officieel heeft geopend, start het klinische deel van het programma. Floor Duits bespreekt rode vlaggen in de spreekkamer om dementie op jonge leeftijd vroegtijdig te herkennen. Ze doet dat aan de hand van twee casussen. Bij één van die patiënten waren taalstoornissen gemaskeerd door een uitgebreide lichamelijke klachtenpresentatie de rode vlag. Hierna spreekt Jort Vijverberg over ontwikkelingen op het gebied van nieuwe medicijnen voor de ziekte van Alzheimer en de consequenties voor de zorg – we wachten nog op uitspraak van de EMA – en bespreekt Nicole Wolf behandelbare oorzaken van dementie: enkele witte stofziekten.

Oud worden zonder dementie

Na de pauze is het tijd voor het wetenschappelijke deel van het programma, dat op humoristische wijze wordt gemodereerd door senior onderzoeker Betty Tijms. Willem de Haan spreekt over hersenstimulatie om de ziekte van Alzheimer te vertragen. Er zijn steeds meer studies die laten zien dat het positieve effecten heeft op de cognitie. Rik van de Kant gaat in op de rol van vetten bij alzheimer –die zich ophopen in zenuwcellen en daardoor tot schade kunnen leiden.

Tot slot vertelt Henne Holstege over het 100-plus onderzoek. Het is heel goed mogelijk om heel oud te worden zonder dementie. Ze gaat in op de beschermende factoren in de genen van deze 100-plussers en de vertaalslag naar het ontstaan van sommige vormen van dementie die hierdoor inmiddels gemaakt is.

Vijf subtypes van alzheimer

Dan is het tijd voor een uitgebreide lunch in het restaurant van het hotel. Hierna worden in sneltreinvaart de verschillende onderzoeksprojecten besproken, waarin multidisciplinair en door heel Nederland heen wordt samengewerkt aan oplossingen voor dementie. TAP dementia, MODEM, YOD-INCLUDED, SPREAD, NDPI en BIRD-NL komen allemaal voorbij. De successen komen aan bod, zoals de ontdekking van vijf subtypes van alzheimer in het onderzoeksprogramma TAP dementie, én de uitdagingen. Want ook die blijven groot. Hoe zorg je voor tijdige diagnose van dementie op jonge leeftijd? Wat zijn de onderliggende mechanismen bij dementie? En hoe verbeter je de kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun naasten?

Jonge mensen met dementie

Tot slot komen ontwikkelingen in de langdurige zorg voor jonge mensen met dementie aan bod. Directeur van het Kenniscentrum Dementie op Jonge Leeftijd Carola Renders vertelt over de uitdagingen wat betreft het organiseren van passende zorg. Gelukkig komen jonge mensen met dementie steeds beter in beeld, wat helpt bij het tijdig stellen van de juiste diagnose en het regelen van zorg op maat. Als laatste spreker laat zorgconsulent Vivianne Teeuwen een fragment zien uit een documentaire die kinderen volgt van een ouder met dementie op jonge leeftijd. Ze vertellen over de grote impact die dit heeft op hun leven, en het verdriet dat daarmee gepaard gaat.

Een indrukwekkend einde aan een dag vol kennisuitwisseling, inzichten en vooral hoopvolle ontwikkelingen. De Dementie Update 2024 onderstreepte nogmaals het belang van interdisciplinaire samenwerking, innovatie in de zorg en het onverminderde belang van wetenschappelijk onderzoek om gezamenlijk te werken aan oplossingen voor dementie.

Top
Volg ons via