Dementie Update: innovaties en inzichten voor betere zorg
Datum: 23 februari 2024Van rode vlaggen in de spreekkamer, tot hersenstimulatie bij alzheimer, tot ontwikkelingen in de langdurige zorg voor mensen met dementie op jonge leeftijd – er komt van alles aan bod tijdens de Dementie Update op 21 maart.
Ook dit jaar biedt Alzheimercentrum Amsterdam weer een programma vol actuele en relevante onderwerpen, op klinisch, wetenschappelijk én psychosociaal gebied. Een van die onderwerpen is het herkennen van rode vlaggen in de spreekkamer. Daarover zal neuroloog Floor Duits spreken. Atypische dementie en dementie op jonge leeftijd worden vaak gemist in de spreekkamer. Hoe sneller mensen weten wat er aan de hand is hoe beter. Dan kan er ook meteen passende zorg geregeld worden.
Rode vlag
Een voorbeeld van zo’n rode vlag is het onvermogen om visuele input goed te kunnen verwerken bij mensen met Posterieure corticale atrofie (PCA). Dit is een zeldzame vorm van dementie, meestal veroorzaakt door de ziekte van Alzheimer. Iemand met PCA ziet daardoor dingen niet, herkent voorwerpen niet of kan dingen niet van elkaar onderscheiden. “Als de dokter er niet naar vraagt, bijvoorbeeld of iemand nog kan klokkijken, kan je het helemaal missen.”
Komst nieuwe medicijnen
Een ander onderwerp dat aan bod zal komen tijdens de Dementie Update is de komst van nieuwe medicijnen. Neuroloog Jort Vijverberg zal in zijn voordracht praten over de laatste ontwikkelingen op het gebied van Lecanemab en Donanemab. Wat hebben studies naar deze medicijnen – waarvan Lecanemab in Amerika al is goedgekeurd – laten zien? Wat zijn overeenkomsten en tegenstellingen? En wat zal het voor patiënten en de zorg betekenen als ze ook in Europa worden toegelaten? Vijverberg: “Dat wordt nog een enorme uitdaging, want het toedienen van deze medicijnen vraagt om veel personeel, tijd en begeleiding.”
Naast de voordrachten over rode vlaggen in de spreekkamer en de komst van nieuwe medicijnen kun je je laten bijpraten over interessante onderzoeken (klinisch en wetenschappelijk) en grote consortia, en is er een middagblok gereserveerd voor ontwikkelingen in de psychosociale zorg voor jonge mensen met dementie en de aanpak van moeilijke hanteerbaar gedrag bij frontotemporale dementie in het verpleeghuis. Het volledige programma vind je hier.
Meer weten?
Meld je dan aan voor de Dementie Update op 21 maart in Novotel Amsterdam. Er zijn nog een paar plekken beschikbaar! Meld je hier aan.