Doneer nu

Hulp voor mantelzorgers

Delen

Zorgen voor een naaste met dementie

Bij het begeleiden van iemand met dementie, spelen de partner, familie en vrienden een belangrijke rol. Zonder hen is de zorg voor mensen met dementie niet mogelijk. De verzorging van iemand die dementeert is vaak zwaar, zowel op lichamelijk, sociaal als emotioneel gebied. Naast de “verzorging” is er ook het verdriet, omdat de partner, vriend of ouder dementeert.

Naarmate de dementie vordert, heeft uw naaste in toenemende mate hulp nodig bij dagelijkse handelingen. Dit kan ervoor zorgen dat er voor u weinig tijd overblijft. Ontspannen mensen zien, gezellig een keer uitgaan, de boel de boel laten is iets dat nog maar weinig voorkomt als u niet uitkijkt. Uw verantwoordelijkheid kan zwaar wegen, soms ook te zwaar, waardoor de kans bestaat dat u overbelast raakt. Het is belangrijk om uw sociale netwerk in stand te houden.

Conflicten binnen het gezin

Het kan zijn, dat er spanningen ontstaan binnen het gezin. Bijvoorbeeld tussen u en de kinderen, of de kinderen onderling. De ‘spannende’ situatie is daar ook debet aan. Probeer zo open mogelijk te blijven. Ruzie maken over dit soort zaken brengt alleen maar meer stress. Als u er niet uit komt, praat dan eens (eventueel met alle betrokkenen) met de huisarts of de verpleegkundig consulent.

Schuldgevoelens

Ook mantelzorgers hebben behoefte aan rust en stilte om zich heen. Op dat moment bent u er even niet voor uw naaste. Sommige mensen hebben daarover een schuldgevoel. Probeer te voorkomen dat u daar last van krijgt. U kunt alleen voor iemand zorgen als u zelf ook voldoende rust neemt en uzelf ontziet.

Overbelasting

Overbelasting op zowel lichamelijk, sociaal als emotioneel vlak komt dikwijls voor bij mensen die zorgen voor een naaste met dementie. Een eerste teken van overbelasting is dat de mantelzorger het gevoel heeft de situatie nooit te kunnen loslaten en de situatie niet de baas te zijn. Het geven van mantelzorg is vaak géén bewuste keuze, maar men rolt er geleidelijk in. De hoeveelheid mantelzorg neemt in de loop van de tijd ongemerkt toe en daarmee ook de kans op overbelasting. Niemand, en zeker niet degene die u verzorgt, is erbij gebaat als u de verzorging niet meer aankunt.

Tips voor u zijn:

Let op uw gezondheid. Neem voldoende rust en eet gezond. Als u tijd hebt, doe dan ook aan sport en neem ‘alarmsignalen’ altijd serieus. Als u last hebt van slapeloosheid, stress, geïrriteerdheid, gebrek aan concentratie of uitputting, ga dan naar uw huisarts, of praat er met familie of vrienden over.

Alarm!

De veranderingen die u meemaakt zijn groot. Uw hele leven wordt er door beïnvloed. Vergeet u echter niet dat er ook voor u als mantelzorger hulp is! Voorkom overbelasting! Let op de volgende symptomen:

  • Slecht slapen
  • Geen eetlust
  • Voortdurende angst voor de toekomst
  • Snel geïrriteerd raken, geregeld boos worden op uw partner, vriend, familielid
  • Geen sociale contacten meer aangaan
  • Hoofdpijn
  • Afspraken vergeten
  • Zenuwachtigheid
  • Voortdurend zorgen maken over uw naaste
  • Geen hulp durven vragen, maar alles alleen willen doen

LET OP!

Als u (een van) bovenstaande symptomen hebt, neem dan contact op met uw huisarts.

Op welke manieren kunt u steun krijgen?

Hulp vragen is niet altijd eenvoudig, maar u hoeft het niet alleen te doen! Steun van familie, vrienden of bijvoorbeeld een buurvrouw scheelt al veel. Kaart het probleem aan bij de huisarts of vraag een gesprek aan met de verpleegkundig consulent van het Alzheimercentrum. DURF te vragen! Ook zijn er nog andere organisaties die u kunnen steunen, zoals de Alzheimer Nederland, de Alzheimer Cafés, Mezzo.

In het gedeelte meer informatie over dementie kunt u meer informatie en nuttige links vinden.

Let op uw gezondheid. Neem voldoende rust en eet gezond. Als u tijd hebt, doe dan ook aan sport en neem ‘alarmsignalen’ altijd serieus.

Top
Volg ons via