Subjectieve (geheugen)klachten
Mensen komen bij een geheugenpolikliniek met klachten over het geheugen. Soms ook met spraak/taal klachten, onhandigheid, concentratieverlies of overzichtsverlies.
Na uitgebreid onderzoek blijkt soms (gelukkig) dat er geen sprake is van de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie en kunnen de klachten ook niet worden bevestigd in het neuropsychologisch test onderzoek. De dokter spreekt dan van subjectieve klachten.
Symptomen en beloop
Wanneer er geen ziekte kan worden vastgesteld wil dat niet zeggen dat de klachten niet echt zijn! Het betekent echter wel dat er met de huidige stand der wetenschap geen goede lichamelijke verklaring voor klachten gevonden kan worden en, belangrijker nog, dat er waarschijnlijk geen sprake is van een ziekte van de hersenen.
Helemaal uitgesloten is dit nooit en daarom is het verstandig dat er soms een jaar later nog eens onderzoek plaats vindt. Indien na een jaar geen veranderingen hebben plaatsgevonden is de kans op een ziekte nog kleiner geworden.
Hoe kun je deze klachten krijgen?
Als, zoals boven beschreven, lichamelijke oorzaken zijn uitgesloten wordt de verklaring voor de klachten vaak gezocht in vermoeidheid, stress, problemen in gezins- of werksituatie, medicijngebruik, overvloedige inname van alcohol, chronische pijn, kortom een veelheid van uitwendige factoren.
De arts zal in het gesprek na het onderzoek met U proberen uit te vinden welke van toepassing is, en soms kan een verwijzing naar psycholoog, psychiater of andere specialist aangewezen zijn.
Kun je deze klachten behandelen?
Voorop staat de speurtocht naar de oorzaak en het wegnemen daarvan. Een pil voor het geheugen bestaat niet. Het is wel goed om geestelijk en lichamelijk actief te blijven en te zorgen voor een goede lichamelijke conditie en voedingstoestand.