Wat is dementie?
Dementie is een omschrijving voor een situatie waarbij er achteruitgang van het denkvermogen en verandering in het gedrag optreedt. Geheugenstoornissen alleen maken iemand niet dement en niet bij alle vormen van dementie komen geheugenstoornissen voor. Er kunnen o.a. ook problemen zijn met taal, uitvoeren van handelingen, rekenen en het besef van tijd. Gedragsveranderingen kunnen bestaan uit passiviteit of initiatiefverlies, maar ook kan er bijvoorbeeld onrust, agressie en ontremming optreden. Er wordt pas over dementie gesproken als de klachten zo ernstig zijn dat ze het functioneren in het dagelijkse leven beïnvloeden.
Verschil dementie en Alzheimer
Dementie wordt veroorzaakt door een hersenziekte. De termen dementie en (ziekte van) Alzheimer worden vaak door elkaar gebruikt. Maar dementie is dus een verzamelnaam voor symptomen waarbij de hersenen worden aangetast waardoor iemands verstandelijke vermogens achteruitgaan. Diverse ziekten kunnen dementie veroorzaken. De ziekte van Alzheimer is er één van en de meest voorkomende en bekendste oorzaak van dementie. Andere vormen van dementie zijn onder andere vasculaire dementie, Lewy body dementie, en frontotemporale dementie.
Dementie op jonge leeftijd
Dementie komt ook op jongere leeftijd voor. Iemand met dementie is niet alleen een 80-jarige die niet meer weet welke dag het is. Het kan ook een receptioniste van vijftig zijn, die niet meer goed met de computer kan omgaan. Of een jonge man die er van alles uitflapt, de hele dag lusteloos op de bank zit of dure spullen gaat kopen die hij zich helemaal niet kan veroorloven.
Leeftijd speelt trouwens wel een rol: hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je de dementie krijgt. Bij jonge mensen is dementie vaker erfelijk of heeft het een zeldzamere oorzaak.
> Lees meer over dementie op jonge leeftijd
Heb ik dementie?
Onze hersenen veranderen als we ouder worden, net als de rest van ons lichaam. We gaan wat langzamer denken en bewegen. Dat je af en toe wel eens iets vergeet of niet op een naam kan komen hoort daar bij, maar ernstige geheugenproblemen hebben meestal niet te maken met het normale verouderingsproces. Lees meer over de signalen en wanneer u contact met de huisarts moet opnemen.
Wist u dat?
- Elke 10 minuten komt er een alzheimerpatiënt bij
- 10% van de alzheimerpatiënten is jonger dan 65 jaar
- Alzheimer is de duurste ziekte in Nederland
- Van de top 10 doodsoorzaken is dementie de snelst groeiende
- Ziekte van Alzheimer kan nog niet genezen worden, maar wel behandeld
- Er zijn nu ongeveer 250.000 mensen met dementie in Nederland
- In 2050 hebben 500.000 Nederlanders dementie, merendeel ziekte van Alzheimer
- 1 op de 5 mensen krijgt een vorm van dementie
- Bij ruim 100.000 mensen is de diagnose dementie nog niet vastgesteld
- De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer
- Bij mensen die op jonge leeftijd dement worden, gaat het ziekteproces vaak sneller
Meer lezen?
Op de pagina vormen van dementie leest u meer informatie over de verschillende vormen van dementie.