Doneer nu

EMA keurt alzheimermedicijn Leqembi goed

Datum: 14 november 2024 Leqembi goedgekeurd
Delen

Het nieuwe medicijn Leqembi (Lecanemab) voor de behandeling van de ziekte van Alzheimer is door de EMA (European Medicines Agency) onder voorwaarden goedgekeurd in Europa. In juli gaf de EMA nog een negatieve aanbeveling voor de vergunning, maar na een herbeoordeling volgt nu een positief advies. In meerdere grootschalige onderzoeken is aangetoond dat het middel de ziekte van Alzheimer iets kan vertragen.

De ontwikkeling van Leqembi is een belangrijke stap in alzheimeronderzoek. Voor het eerst is in meerdere grote onderzoeken aangetoond dat een medicijn kan ingrijpen op het ziekteproces van de ziekte van Alzheimer. Hiervoor waren er alleen symptoombestrijders beschikbaar in Europa, die de ziekteprocessen niet beïnvloeden.

Herbeoordeling

De EMA concludeerde dat in de beperkte populatie die in de herbeoordeling is onderzocht, de voordelen van Leqembi bij het vertragen van de voortgang van de symptomen van de ziekte groter zijn dan de risico’s. In juli 2024 werd nog een negatief advies gegeven over het gebruik van Leqembi, in een bredere populatie van alle patiënten met vroege alzheimer.

Wat hebben patiënten aan dit medicijn?

De onderzoeken laten na 18 maanden gebruik van het medicijn een bescheiden effect zien op cognitieve testen en op het functioneren. De deelnemers gingen door het medicijn iets minder snel achteruit. Het middel is echter niet voor iedereen geschikt. Zo gaat het om nog grotendeels zelfstandige patiënten in een vroeg stadium van de ziekte, waarbij alzheimerschade is aangetoond en andere ziektes geen grote rol spelen.

Bijwerkingen

Gebruik van Leqembi geeft ook kans op bijwerkingen. De meeste zijn licht van aard, zoals koortsachtige verschijnselen of hoofdpijn. Maar sommige mensen lieten tijdens de onderzoeken ook ernstige bijwerkingen zien door het medicijn, zoals hersenbloedingen.

Wat gebeurt er nu?

Na de goedkeuring door de EMA, volgen er procedures voordat het medicijn in Nederland voorgeschreven kan worden. Het Zorginstituut gaat kijken naar de meerwaarde voor de patiënt en of de kosten opwegen tegen de gezondheidswinst. Ook moeten artsen richtlijnen opstellen en komen er afspraken over de prijs.

Nederlandse zorgsysteem

Het Nederlandse zorgsysteem zal zich voorbereiden op de komst van dit medicijn. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat de behandelindicatie voor de juiste patiënten wordt gesteld. Ook moeten er voorzieningen zijn om Leqembi elke twee weken via een infuus toe te dienen, waarbij ook regelmatig hersenscans moeten worden gemaakt om te waken voor eventuele bijwerkingen.

Lees het persbericht van de EMA over de toekenning van de vergunning hier

Top
Volg ons via