Subsidie voor onderzoek naar ziekteprocessen FTD en Parkinson
Datum: 16 juli 2020Onderzoekers van Amsterdam UMC en de Vrije Universiteit gaan onderzoek doen met levende zenuwcellen van zowel patiënten met de ziekte van Parkinson als met frontotemporale dementie (FTD). Dit onderzoek ondersteunt uiteindelijk de medicijnontwikkeling voor FTD en Parkinson. Onlangs is hiervoor een subsidie toegekend door het Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI) Health~Holland.
Ziekteproces nabootsen
De ziekte van Parkinson en FTD ontstaan door verschillende biologische processen. Daarnaast hebben beide ziektes soms ook een erfelijke oorzaak. Dat er niet Door de samenwerking van deze drie onderzoekers kunnen deze twee verschillende ziektes met dezelfde aanpak onderzocht worden.
Nu wordt een biobank voor stamcellen van FTD- en Parkinsonpatiënten opgezet waarmee de onderzoekers levende zenuwcellen kunnen gaan kweken. De onderzoekers vergelijken de eiwitprofielen van de opgekweekte zenuwcellen met de eiwitprofielen in de hersenen van deze patiënten met FTD of Parkinson na hun overlijden. Door het combineren van zowel klinische, genetische, pathologische en moleculaire informatie van de stamcellen en hersenweefsel, kunnen de onderzoekers ziekteprocessen ontrafelen die gemeenschappelijk of uniek zijn voor deze veel voorkomende ziektebeelden.
Samenwerking
Met de kennis uit dit onderzoek willen de onderzoekers op een snelle en efficiënte manier bijdragen aan medicijnontwikkeling voor de ziekte van Parkinson en FTD. De firma Roche zal het onderzoek mede financieren en bijdragen aan het onderzoek. Patiënten uit heel Nederland kunnen hieraan deelnemen. Het onderzoek start in het najaar van 2020 van gaat vier jaar duren.
De aanvraag is gedaan door neuroloog Yolande Pijnenburg van Alzheimercentrum Amsterdam en neurowetenschapper Wilma van de Berg (afdeling Anatomie & Neurowetenschappen) samen met Guus Smit (Amsterdam Neuroscience en de afdeling Moleculaire en cellulaire neurobiologie van de Vrije Universiteit)
Meer informatie
- Informatie over Frontotemporale dementie
- Interview met Yolande Pijnenburg over Frontotemporale dementie
Meer plaats voor rol van gedrag bij dementie - Informatie over de ziekte van Parkinson