Impact van leefstijl op denkvermogen verder onderzocht
Datum: 2 september 2024De FINGER-NL studie die het effect van leefstijlaanpassingen op het denkvermogen onderzoekt, heeft extra subsidie gekregen van de Amerikaanse Alzheimer’s Association. Hiermee kunnen nu ook de langere termijn effecten van de leefstijlaanpassingen op het denkvermogen verder worden onderzocht.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er verschillende risicofactoren zijn voor de achteruitgang van het denkvermogen. Sommige van deze factoren kun je zelf beïnvloeden door aanpassingen in de leefstijl. Uit onderzoek in Finland, genaamd FINGER, blijkt dat een combinatie van lichaamsbeweging, een gezond dieet, een goede controle van de hart- en vaatgezondheid en geheugentraining het denkvermogen van ouderen verbetert. Meer onderzoek laat bovendien zien dat andere leefstijlfactoren, waaronder beter slapen, sociaal actief blijven en voldoende ontspanning, ook een positief effect kunnen hebben.
Gerichter leefstijladvies
In de afgelopen jaren zijn al deze leefstijlfactoren samengevoegd in een interventiestudie van twee jaar: FINGER-NL. Deze studie wordt uitgevoerd door vijf onderzoekscentra: Alzheimercentrum Amsterdam, het Alzheimer Centrum Limburg, het Radboud UMC, de Wageningen Universiteit en UMC Groningen. “Uiteindelijk draagt FINGER-NL bij aan een beter begrip van het effect van een leefstijlinterventie op de hersengezondheid, het risico op cognitieve achteruitgang en dementie”, aldus senior onderzoeker Marissa Zwan van Alzheimercentrum Amsterdam. “Met de resultaten van het onderzoek hopen we gerichter leefstijladvies te kunnen geven en betere preventiestrategieën te ontwikkelen.”
Langdurig effect?
Zwan is dan ook heel blij met de subsidie van de Alzheimer’s Association. “In FINGER-NL volgen we 1210 ouderen met een risico op cognitieve achteruitgang gedurende twee jaar. Dankzij deze subsidie kunnen we hen nu ook blijven volgen nadat ze gestopt zijn met het leefstijlprogramma. Wat zijn twee jaar later de effecten op cognitie, leefstijl en het risico op dementie? Heeft zo’n leefstijlinterventie een langdurig effect op cognitie? Brengt het langdurige gedragsveranderingen te weeg?”
Leefstijlcoaching aanbieden via de geheugenpoli
“Leefstijl is ook een relevant onderwerp voor mensen die met eerste klachten op onze geheugenpoli komen”, aldus Marissa. “Zij zouden baat kunnen hebben bij leefstijlcoaching, maar er is geen aanbod binnen de bestaande zorg. Binnenkort start de Leefstijl Interventie op de GeHeugenpoli Trial (LIGHT). Hierin gaan we samen met Maastricht UMC+ de (kosten)effectiviteit van een innovatieve leefstijlinterventie voor het verminderen van het risico op dementie testen in 300 deelnemers met subjectieve of milde cognitieve klachten. Het uiteindelijke doel is om gepersonaliseerd leefstijladvies een vaste plek te geven in het zorgaanbod en hiermee dementiepreventie breed te implementeren in de reguliere zorg in Nederland.”
Meedoen aan wetenschappelijk onderzoek?
Wetenschappelijk onderzoek is de sleutel naar het vinden van oplossingen voor dementie. Voor wetenschappelijk onderzoek zijn deelnemers nodig, zowel met als zonder geheugenproblemen. Wilt u op de hoogte blijven van wetenschappelijk onderzoek naar dementie en andere hersenziekten waar u aan deel zou kunnen nemen? Meld u aan bij Hersenonderzoek.nl