Interview Charlotte Teunissen in PlusOnline
Datum: 27 juni 2019Bron: PlusOnline
Afgelopen week verscheen een interview met Charlotte Teunissen in PlusOnline over haar onderzoek naar de ziekte van Alzheimer. Charlotte werkt met haar collega’s aan een bloedtest waarmee alzheimer vroeger kan worden opgespoord. Lees hieronder een preview van het interview.
Wat is alzheimer precies?
“Alzheimer is een ziekte van het zenuwstelsel. Het is de meest voorkomende vorm van dementie, waarbij vergeetachtigheid een belangrijke rol speelt. Onder meer het kortetermijngeheugen voor feiten is aangetast. Ook het ruimtelijk geheugen doet vaak niet meer wat het deed: mensen met alzheimer kunnen hun huis of badkamer bijvoorbeeld vaak niet meer terugvinden. Van welke liedjes ze vroeger hielden of het werk dat ze hadden, dat weten ze vaak in het begin nog wel. Maar wat ze die ochtend hebben gegeten…? Naarmate de ziekte vordert, ontstaan er vaak gedragsveranderingen zoals onrust en angst. Het nare is: het wordt steeds erger en je kunt er niets tegen doen. Nog niet.”
Wat moeten we weten om er wél iets tegen te kunnen doen?
“Daarvoor moeten we eerst een beeld hebben van wat er nou precies in de hersenen gebeurt. Het lijkt erop dat bij alzheimer bepaalde eiwitten in de hersenen gaan samenklonteren. Door die klontering ontsporen allerlei processen, waarna de zenuwcellen uiteindelijk sterven.”
Hoe kan iemand weten of dat bij hem of haar het geval is?
“Sinds enkele jaren meten we dat, bij verdenking van alzheimer, door via een ruggenprik wat hersenvocht af te nemen. In dat hersenvocht zien we bij mensen met alzheimer een veranderd niveau van het eiwit ‘amyloïd’ en van het eiwit ‘tau’. Wat wij nu in het VUmc hebben ontwikkeld, is een test waarmee je de veranderingen in een van die eiwitten ook in het bloed kunt zien.”
Dus net zoals je bloedwaarden meet om te zien of je suikerziekte hebt, meet je straks bloedwaarden bij de huisarts om te zien of je alzheimer hebt?
“Waarna je alsnog doorgestuurd kunt worden naar de specialist, ja, voor uitgebreider onderzoek. De test is nu nog in de onderzoeksfase, maar in de toekomst willen we daarnaartoe. Het goede is dat je er op zo’n manier vroeg bij zou kunnen zijn.”
En hoe vroeger je erbij bent…
“Hoe meer je in het ideale geval kunt doen. De eiwitveranderingen in de hersenen beginnen al járen voordat mensen met geheugenklachten bij de dokter belanden. Door de schadelijke werking van de veranderde eiwitten sterven hersencellen af. Dat proces is onomkeerbaar: die cellen krijg je nooit meer terug. Hoe sneller je het eiwitprobleem oplost, hoe beter.”
Lees het hele interview met Charlotte hier.
Over Charlotte Teunissen
Charlotte Teunissen is afgelopen jaar als eerste vrouw in Europa benoemd tot professor in de Neurochemie bij Amsterdam UMC. Haar onderzoek richt zich op het zoeken naar stoffen in hersenvocht en bloed, zogenaamde biomarkers, die ziektes kunnen aantonen. Binnen een jaar verwacht Charlotte de eerste bloedtest die de ziekte van Alzheimer aantoont op de markt te brengen. Hiermee hoopt ze Alzheimer al in een vroege fase van de ziekte vast te kunnen stellen en door middel van bloedtesten het verloop van de ziekte te kunnen volgen.