Doneer nu

Interview Wiesje van der Flier Health Holland magazine

Datum: 6 mei 2020 Interview Wiesje van der Flier Health Holland magazine
Delen

Hoofd onderzoek Wiesje van der Flier staat in het tweemaandelijkse online magazine van Health Holland. Lees hier een Nederlandse vertaling van het interview.

Dementie als puzzel: wetenschappelijk onderzoek biedt hoop

De resultaten van dementie-onderzoek veranderen langzaam van een puzzel met duizenden stukjes naar een puzzel met steeds minder stukjes. Hoewel de puzzelstukken steeds beter in elkaar beginnen te passen, blijft dementie een enorm vraagstuk. Wiesje van der Flier doet al jaren onderzoek naar dementie en zegt dat “dementie een enorme uitdaging is die we samen moeten aangaan, schouder aan schouder. Dat is alleen mogelijk door samen te werken.”

Deze samenwerking moet ook worden uitgebreid, verder dan Nederland, in een internationale context. We moeten naast elkaar staan.

Van der Flier heeft een groot deel van haar carrière toegewijd aan dementie-onderzoek. Ze is momenteel Hoofd onderzoek bij Alzheimercentrum Amsterdam. Het doel van het Alzheimercentrum is om patiëntenzorg en onderzoek te combineren, zowel voor mensen met de ziekte van Alzheimer als voor mensen met een andere vorm van dementie.

Wiesje van der Flier

Prof. dr. Wiesje van der Flier

Focus op samenwerking

“Wetenschap is samenwerken”, stelt Van der Flier. Deltaplan Dementie is daar een goed voorbeeld van, zegt ze. Deltaplan Dementie is een uniek, acht jaar durend programma (2013-2020) dat zich richt op wetenschappelijk onderzoek naar dementie. Ongeveer 60 nationale organisaties hebben zich hierbij aangesloten. Van der Flier benadrukt het belang van onderzoek: “de enige manier om verder te komen is wetenschappelijk onderzoek, zodat we uiteindelijk werkzame behandelingen kunnen ontwikkelen.” En werkzame behandelingen, die zijn hard nodig. Helaas hebben we nog geen medicijn dat dementie geneest. Het lijkt er wel op dat de eerste behandelingen die het ziekteproces veranderen mogelijk aan de horizon liggen.

Verder weten we nog niet veel over hoe snel de ziekte zich ontwikkelt. We hebben best veel onderzoek gedaan om de eerste ziekteverschijnselen te voorspellen, maar vanuit het perspectief van een patiënt is dat niet de meest relevante informatie. Vragen als “Hoe lang kan ik nog autorijden” of “Wanneer heb ik extra zorg nodig?” zijn vragen die we nog niet kunnen beantwoorden voor individuele patiënten. Daarom kan de wetenschap een belangrijk puzzelstuk toevoegen in de komende jaren. “In een Europese context werken we hard aan een samenwerking met het ADDITION project en, op nationaal niveau en in samenwerking met Health Holland, met het ABIDE clinical utility project“, zegt Van der Flier.

Het originele, Engelstalige interview leest u hier.

Top
Volg ons via