Doneer nu

Jong talent ABOARD

Datum: 21 september 2021 Nieuwe podcast HersenHelden 1
Delen

Activiteit 2 van de Alzheimer 10-Daagse 2021

In deze 10-Daagse organiseren we in tien dagen diverse activiteiten. Dit doen we ieder jaar rondom Wereld Alzheimer Dag om (extra) aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en andere ziekten die dementie veroorzaken. > gehele programma van de Alzheimer 10-Daagse

 

Project ABOARD

Het landelijk project ABOARD (A personalized medicine approach for Alzheimer’s disease), is een samenwerking van meer dan dertig partners om de ziekte van Alzheimer te stoppen. ABOARD is daarmee het eerste onderzoeksproject dat van start gaat als onderdeel van de Nationale Dementiestrategie 2021-2030 van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het geeft tevens invulling aan de Kennis- en Innovatieagenda 2020-2023 van Health~Holland, waarbij publieke en private partners in Missie IV werken aan het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met dementie.

Het doel van ABOARD is om voorbereidingen te treffen voor een toekomst waarin we de ziekte van Alzheimer stoppen vóór het start. Onder andere door: verbeteren diagnostiek, ontwikkelen van risicoprofielen op maat en focus op preventie door het vergroten van het bewustzijn rondom dementie en hersengezondheid. Wiesje van der Flier is projectleider van ABOARD en wetenschappelijk directeur van Alzheimercentrum Amsterdam.

Jong talent

Het nationaal project ABOARD legt ook een sterke focus op het opleiden van junior onderzoekers binnen het consortium. Een gepersonaliseerde behandeling voor de ziekte van Alzheimer vereist investeren in en opleiden van een nieuwe generatie professionals. Om professionals op te leiden start vandaag het ABOARD Junior Training Programma, gecoördineerd door Dr. Janne Papma van  Alzheimercentrum Erasmus MC. Dit programma stoomt jong talenten klaar om te werken aan een toekomst die behandeling op maat voor alzheimer mogelijk maakt.

Inhoud trainingsprogramma

Het trainingsprogramma bestaat uit een serie masterclasses en workshops. Deze worden verzorgd door partners  uit de gehele kennisketen: van universiteiten tot zorg- en kennisinstellingen, maatschappelijke organisaties en bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn workshops over state-of-the-art onderzoek door Amsterdam UMC, locatie VUmc, loopbaanontwikkeling door Maastricht UMC+, implementatie van klinische dementierichtlijnen door Vilans, diversiteit en ongelijkheden door Pharos, aankomende technologische innovaties in de zorg door Philips en over digitale gezondheid door KPMG.

 


De strijd tegen dementie is actueler dan ooit. Met de goedkeuring in Amerika van het eerste alzheimermedicijn wordt een mooie en hoopvolle stap gezet naar een wereld zonder alzheimer. Dit toont het belang van wetenschappelijk onderzoek aan om tot oplossingen te komen. Wij gaan onverminderd door met de zoektocht en u kunt ons helpen.

Bekijk op de pagina Steun onze strijd tegen dementie wat de mogelijkheden zijn. Alle (extra) steun is zeer welkom.

Top
Volg ons via