Maud rent marathon om geld op te halen voor FTD-onderzoek
Datum: 18 oktober 2021Op zondag 10 oktober rende Maud Ewalts de Marathon van Eindhoven. Zij ging deze sportieve uitdaging aan om geld in te zamelen voor onderzoek naar frontotemporale dementie.
Maud: “Op 48-jarige leeftijd kreeg mijn vader de diagnose frontotemporale dementie (FTD). Vanaf dat moment stond ons leven op zijn kop. Na zijn overlijden op 15 oktober 2020 weiger ik echter om langer bij de pakken neer te zitten. Naast het lopen van de marathon voor onderzoek naar medicijnen en verwante oplossingen, ben ik actief deelnemer aan Team Alzheimer. Ook ben ik betrokken bij de onderzoeken naar FTD.”
Geld voor FTD-onderzoek
Met haar deelname aan de Marathon van Eindhoven wilde Maud zo veel mogelijk geld op halen voor onderzoek naar erfelijkheid bij FTD, in combinatie met ALS. Precies een jaar na het overlijden van haar vader overhandigde Maud ter zijn nagedachtenis een mooie cheque aan prof. Yolande Pijnenburg. Deze bijzondere bijdrage komt ten goede aan onderzoek naar het gen dat zowel FTD als ALS kan veroorzaken.
Cheque overhandigen
“Het is geweldig hoe ontzettend betrokken en gemotiveerd Maud is om bij te dragen aan oplossingen,” aldus prof. Pijnenburg. “Mensen zoals Maud inspireren ons enorm om alles op alles te zetten in de zoektocht naar het ontstaan en behandelen van FTD. Alle bekendheid en steun voor onderzoek naar deze vreselijke ziekte is hard nodig. Wij zijn trots op Maud en bedanken haar voor haar fantastische bijdrage.”
Frontotemporale dementie
FTD is een vorm van dementie en kenmerkt zich door verlies van empathie, persoonlijkheids- en gedragsverandering. De ziekte brengt naast veel verdriet, onzekerheid en onbegrip steeds verdere achteruitgang in het functioneren met zich mee.
Er bestaan geen medicijnen die FTD kunnen remmen of genezen. Verder onderzoek hiernaar is dus hard nodig. Ook de oorzaak van FTD is niet bekend. We weten dat de ziekte optreedt op jonge leeftijd, meestal tussen de 45 en 65 jaar, maar incidenteel ook vóór het 30e jaar of na het 75e jaar. In een minderheid van de gevallen is een erfelijke mutatie verantwoordelijk voor het ontstaan van de ziekte. In dat geval komt FTD bij meerdere personen in een familie voor en is verwijzing naar een erfelijkheidsdeskundige zinvol.
Ook u kunt helpen
Ook u kunt bijdragen aan de zoektocht naar oplossingen voor FTD.
Doneer direct via het formulier op deze website of maak een gift over naar:
IBAN NL 46 INGB 0000 0048 18
Ten name van Stichting VU medisch centrum Fonds
Onder vermelding van: FTD-onderzoek
Meer informatie