“Meedoen aan onderzoek is belangrijk voor het welzijn van iedereen”
Datum: 27 februari 2024Het onderzoek SCIENCe van Alzheimercentrum Amsterdam viert dit jaar feest: het bestaat tien jaar. Wij blikken terug met een aantal deelnemers die hopen dat ze door hun deelname aan SCIENCe kunnen bijdragen aan de vooruitgang van het onderzoek. Deze keer: Joke (73).
Joke’s familie is zwaar getroffen door de ziekte van Alzheimer. Aan haar vaders kant werden haar oma en tien ooms en tantes ziek. “Mijn tantes zeiden altijd: als we net zo worden als onze moeder, willen we niet meer verder leven”, vertelt ze. “Maar niemand durfde iets te regelen of vast te leggen. Van veel van hen is het leven op een mensonterende manier geëindigd. Ik heb dat allemaal meegemaakt en vond, ik moet wel op tijd iets regelen.”
Veranderingen in de hersenen opsporen
Zo kwam Joke op haar zestigste via de huisarts en Geriant Alkmaar bij Alzheimercentrum Amsterdam terecht. “Daar werd mij gevraagd mee te doen aan het SCIENCe onderzoek”, vertelt ze. Met het SCIENCe onderzoek probeert Alzheimercentrum Amsterdam de allereerste veranderingen in de hersenen op te sporen, door bijvoorbeeld naar veranderingen te kijken op hersenfoto’s, in hersenvocht of bloed. Ook wordt er gekeken naar aangeboren eigenschappen, leefstijlkenmerken en natuurlijk het geheugen.
“Het feit dat dat ieder jaar bij mij wordt getest heeft mij veel rust gegeven”, vertelt Joke. “Mijn hoop voor de toekomst is dat ik tot het einde toe wilsbekwaam blijf en op eigen kracht mijn leven af kan ronden. Mocht de ziekte van Alzheimer toch op mijn pad komen, dan hoop ik de wijsheid te hebben om op tijd de juiste beslissingen te nemen, zodat ik niet zo eindig als mijn oma en mijn ooms en tantes.”
Belang van wetenschappelijk onderzoek
Joke hecht dan ook veel waarde aan wetenschappelijk onderzoek. “Het begint met het ontdekken van het ontstaan van de ziekte zodat er naar geneesmiddelen gezocht kan worden. Maar net zo belangrijk is hoe je de ziekte kunt voorkomen. Door alzheimer wordt natuurlijk de patiënt getroffen, maar ook een grote kring van familie en naasten eromheen. Die lijden net zo goed mee. Wetenschappelijk onderzoek – en meedoen hieraan – is ontzettend belangrijk voor het welzijn van de hele maatschappij.”