Nieuwe methode ontwikkeld voor interpretatie bloedtest alzheimer
Datum: 5 augustus 2024Het Neurochemisch Lab van Amsterdam UMC en Alzheimercentrum Amsterdam hebben een nieuwe methode ontwikkeld om resultaten van een bloedtest voor alzheimer te interpreteren. Deze methode wordt nu getest in de praktijk, zodat artsen in de toekomst minder vaak een ruggenprik of hersenscan hoeven te doen om alzheimer te diagnosticeren. Het onderzoek, onder leiding van Inge Verberk en Charlotte Teunissen, is gepubliceerd in het tijdschrift Alzheimer & Dementia.
Als mensen naar de geheugenpoli van Alzheimercentrum Amsterdam komen, krijgen ze veel verschillende testen. Een daarvan is een ruggenprik om hersenvocht af te nemen. Hierin worden eiwitten gemeten die helpen bij het stellen van een alzheimerdiagnose. Soms wordt een amyloïd PET-scan gedaan, een hersenscan die het alzheimer-eiwit in de hersenen zichtbaar maakt. Deze methoden zijn ingrijpend of duur. Een bloedtest is een eenvoudiger en goedkoper alternatief.
Nieuwe methode
Dankzij verbeterde laboratoriumapparatuur kunnen alzheimer-eiwitten nu ook nauwkeurig in het bloed gemeten worden. Nu meten onderzoekers vier specifieke eiwitten, die samen de alzheimer-bloedtest vormen. Het is echter lastig om resultaten van vier eiwitten samen te interpreteren. Voor deze interpretatie heeft het Neurochemisch Lab een methode ontwikkeld. Deze methode bestaat uit twee eenvoudige grafieken die de artsen helpen om de resultaten te bekijken en te interpreteren.
Een duidelijke interpretatiemethode is belangrijk om de alzheimer-bloedtest van het lab naar de kliniek te brengen. Op dit moment wordt de bloedtest met de interpretatiemethode wekelijks getest op nieuwe patiënten. Het uiteindelijke doel is om de alzheimer-bloedtest de standaardtest te maken op de geheugenpoli, zodat alleen bij twijfel-uitslagen nog een ruggenprik of PET-scan gedaan moet worden om alzheimer te diagnosticeren.
Lees het Engelstalige artikel hier.
Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Quanterix, gesubsidieerd door de Alzheimer’s Drug Discovery Foundation en valt onder de paraplu van ABOARD, een landelijke samenwerking van meer dan dertig partners met als doel om alzheimer te stoppen om dementie te voorkómen.